Fritidsledaren Mikael Nordfeldth utanför Hamnmagasinet ungdomens hus i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kostnadseffektivare att satsa på belysning snarare än på kameraövervakning” – se fritidsledaren Mikael Nordfeldt i klippet. Foto: Mira Myllyniemi

Fritidsledare kritisk till mer kameraövervakning i Umeå

Publicerad

Moderaterna vill se mer kameraövervakning i Umeå, bland annat vid skolor och fritidsgårdar. Fritidsledare på Hamnmagasinet är kritisk till förslaget och menar att det kan vara kontraproduktivt för deras arbete.

– Vi jobbar med främjande verksamhet. Och där ser vi att det är väldigt viktigt att unga känner sig sedda av människor och inte av kameror, säger fritidsledaren Mikael Nordfeldth.

Enligt Joline Göttfert (M) behövs en ökad kameraövervakning för att bekämpa den växande gängkriminaliteten. Hon föreslår därför i en motion till Umeå kommunfullmäktige att behovet av kameraövervakning inom kommunala fastigheter ska utredas. 

Fritidsledaren Mikael Nordfeldth från Ungdomens hus på Hamnmagasinet i Umeå, som också är fackligt ombud för Kommunal och tidigare politiskt aktiv i Piratpartiet, anser att det inte behövs. På både Västangård och Tegs fritidsgård håller de med.

Viktigast: förtroende

– Det viktigaste är att det finns ett förtroende för oss bland ungdomarna, säger Per-Erik Söderström, arbetsledare på Tegs fritidsgård.

I stället för kameraövervakning förslår Mikael Nordfeldth bättre belysning utanför Hamnmagasinet och andra ställen där ungdomarna samlas.

– Ifall det finns en politisk vilja att skapa en tryggare miljöer så tror jag att det är kostnadseffektivare att satsa på belysning snarare än på kameraövervakning, säger Mikael Nordfeldth.

Se och hör varför fritidsledaren Mikael Nordfeldth tycker att kameraövervakning kan vara kontraproduktivt för deras verksamhet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.