Foto: SVT

Fritt fram för tågtestning mellan Jörn och Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Nu får Skanska ensamrätt till testverksamhet på den sju mil långa tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur som varit nedlagd sedan 1990. Detta efter att regeringen inte tar upp Inlandsbanan AB:s överklagande från i mars förra året.

att rapportera om nyheten.

Beslutet innebär att det nu är fritt fram för Skanska, som fått ensamrätt i 30 år, att skapa en tågtestbana av den gamla järnvägen.

Martin Bucht, affärsutvecklare vid Skanska, berättar för Norran att: ”Regeringens beslut är en milstolpe” och att ”om allt går på räls kan banan vara klar om fem år”.

Inlandsbanan AB:s vd, Peter Ekholm, är däremot kritisk mot beslutet och menar att sträckan kan komma att behövas för godstrafik och kommande utveckling av Inlandsbanan.

– I ljuset av kapacitetsbrist så är det fel att lägga ner fungerande järnväg, säger han till SVT.

Peter Ekholm hade vid tiden för intervjun inte hunnit sätta sig in i regeringens beslut.

  • Tankarna på att skapa en tågtestverksamhet på den gamla järnvägssträckan som inte använts sedan 1990 väcktes 2013 efter initiativ från Skellefteå och Arvidsjaur kommuner.
  • 2019 skulle Trafikverket ta beslut om möjligheterna att upplåta sträckan för testverksamhet men beslutet sköts upp efter kritik från bland annat 18 kommunalråd från inlandskommuner genom vilka Inlandsbanan ringlar. Kommunerna ville se att man utredde möjligheten att kombinera utvecklandet av testverksamheten tillsammans med Inlandsbanan.
  • Men i februari 2020 meddelade Trafikverket att det var klart att gå vidare med projektet att skapa en tågtestbana på den gamla tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur.
  • I mars 2020 överklagar Inlandsbanan AB Trafikverkets beslut.
  • Den 28 januari 2021 meddelade dock regeringen att man inte kommer att ta upp överklagan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.