Arkivbild. Hästen på bilden har ingenting att göra med det aktuella fallet. Foto: SVT

Fruktad hästsmitta har hittats i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

En ponny i Stöcke har drabbats av den mycket smittsamma sjukdomen kvarka.

Nu väntar tre veckors karantän för att förhindra fortsatt smitta.

– Det är jättesynd, säger Susanne Hamberg, Stöcke ponnyförening.

För första gången på 40 år har Stöcke ponnyförening upptäckt att en häst insjuknat i kvarka. Efter att hästen drabbats av feber togs prover under måndagen och på onsdagen kom svaret att hästen drabbats av den mycket smittsamma sjukdomen kvarka.

– Det är jättesynd men vi har trots allt klarat oss bra, han har haft en böld som redan nu är borta och febern är också borta. Men nu väntar karantän i tre veckor och sedan tar vi nya prover, berättar hon.

”Mer arbete att hålla rent”

På grund av karantänen tar tävlingssäsongen slut tidigt eftersom ingen av de andra hästarna får lämna stallet på grund av smittorisken. Men ridskolan kommer fortsätta och information om hur man ska bete sig för att inte riskera att smitta andra hästar är av yttersta vikt.

– Ridskolan är inte stängd eftersom smittan inte är luftburen utan det är en kontaktsmitta. Hästen får bara inte vara i närheten av andra. Ridskolan hålls igång men det är mycket mer arbete med att hålla rent och se efter hästarna varje dag så att smittan inte ska sprida sig, säger Susanne Hamberg.

”Hästens halsfluss”

Trots att en häst nu drabbats av den fruktade smittan har det varit ett relativt lugnt år i Västerbotten.

– Kvarka är en sjukdom man kan kalla hästens halsfluss och är ständigt återkommande. Det varierar från år till år men i år har det, peppar-peppar, varit ganska lite, säger Annelie Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten.

– Man ska vara försiktig med utrustning men också tänka på att byta kläder och hålla god hygien, säger hon.

”Blir nervös”

Nu väntar ett hårt arbete för att hålla rent i stallet men eftersom man upptäckte symptomen tidigt och ingen annan häst verkar drabbad hoppas Susanne Hamberg att det ska gå bra.

– Men varje gång man har en häst med feber blir man nervös, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.