Maria Lundqvist-Brömster (L), Nordmaling Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Liberalerna lämnar alliansen – hamnar i opposition

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Nordmaling har kommit överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om ett fortsatt samarbete. Men Liberalerna väljer att så utanför den styrande majoriteten.

I årets val fick Centerpartiet i Nordmaling drygt 42 procent av rösterna, nu har partiet kommit överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om ett fortsatt gemensamt styre av kommunen.

Men Liberalerna väljer att stå utanför den styrande majoriteten under den kommande mandatperioden.

– Vi är glada för att det är ett borgerligt styre i Nordmaling, men vi känner att eftersom vi backar från tre till ett mandat i fullmäktige så väljer vi att stå utanför för att vi ska kunna profilera vår politik, säger Maria Lundqvist-Brömster (L).

Hon säger till SVT att Liberalerna inte kommer att gå i opposition som det andra blocket, men att man kommer att jobba för att få större genomslag för sin politik.

– Det känns jättekul att få ett kvitto på att väljarna tycker att vi gjort ett bra jobb i kommunen, för det är så vi tolkar siffrorna. Sedan är det såklart tråkigt att våra borgerliga kompisar går tillbaka i valet, säger Madelaine Jakobsson  (C ) kommunalråd i Nordmaling.

Kommunalrådet fortsätter

Madelaine Jakobsson (C) kommer fortsätta som kommunalråd den kommande mandatperioden och den femte november kommer platserna till utskotten att tillsättas.

– Eftersom Centerpartiet fick så många platser kommer vi dela med oss av våra platser i några av utskotten och kommunstyrelsen till våra kollegor i M och KD eftersom vi kommer styra tillsammans, säger Jakobsson.

Kommunalrådet menar att det finns stora ekonomiska utmaningar att arbeta med även under den kommande mandatperioden. Hon vill fortsätta jobba med tillväxten i kommunen genom att locka till inflyttning och fortsatta satsningar på företagandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Mer i ämnet