Emmanuelle Charpentier fick, tillsammans med Jennifer Doudna, nobelpriset i kemi 2020 för utvecklandet av gensaxen, Crispr-Cas9, under hennes tid vid Umeå universitet. Foto: Umeå universitet / Japan Prize Foundation

Charpentier tar emot priset i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen får Emmanuelle Charpentier ta emot nobelmedaljen och diplomet vid en ceremoni på svenska ambassadörsresidenset i Berlin. Prisutdelningen kommer att gå att se i SVT:s nobelsändning på torsdag eftermiddag.

Charpentier delar årets pris i kemi tillsammans Jennifer Doudna för sina upptäckter kring gensaxen Crispr-Cas9. Det är första gången någonsin som två kvinnor delar på ett nobelpris.

Upptäckten kan ge oss nya botemedel mot svåra sjukdomar men det finns också risker med tekniken.

Nobelpris till Umeå universitet

Bland annat öppnar gensaxen möjligheten att klippa och klistra i arvsmassan hos människor, något som skulle kunna användas för att genförändra barn till att få egenskaper som föräldrarna önskar, så kallade ”designer babies”.

Vill du veta mer om CRISPR/CAS9-tekniken och årets Nobelpris i kemi? Se Vetenskapens värld – Nobelpristagarna 2020 i SVT2 måndagen den 7 december klockan 20.00 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet