Nu anmäler friskolorna Södra Lapplands gymnasieförbund till skolinspektionen, efter att det blivit känt att elever får pengar för att studera där. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Ger eleverna pengabidrag – nu anmäls Södra Lapplands gymnasieförbund till Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieelever på skolorna i Vilhelmina, Storuman och Tärnaby får ett stipendium varje månad för att studera där.

Friskolornas Riksförbund anmäler nu Södra Lapplands gymnasieförbund till Skolinspektionen.

Gymnasieförbundet ansvarar för kommunerna Storumans och Vilhelminas gymnasieskolor och erbjuder eleverna 750 kronor i månaden under läsåren, det var Sveriges Radios Ekot först med att berätta.

Bidraget har ifrågasatts av Strömsund i nordligaste Jämtland som anser att det är fel att locka med pengar.

”Oacceptabelt att muta elever”

Friskolornas Riksförbund instämmer i kritiken och anmäler förbundet.

– Det är helt oacceptabelt att muta elever till att börja i en viss skola. Så får det inte gå till. Elever ska lockas med goda kunskapsresultat och en bra arbetsmiljö som erbjuder studiero, inte med bestickning, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, i ett pressmeddelande.

Möjligheten att få stipendiet är ett försök att få ungdomar att bo kvar på orterna.

– I grund och botten handlar det om att stimulera och motivera våra elever. Ur ett helhetsperspektiv behövs det för att underlätta för familjelivet och för att kunna fortsätta erbjuda ett brett gymnasieutbud, sa Eva Flodin, förbundschef Södra Lapplands gymnasieförbund, till SVT Nyheter Västerbotten.

”All rätt att anmäla”

Karin Malmfjord (S), Storuman kommuns vice ordförande, hade velat se en enighet i hela länet.

– De har all rätt att anmäla, jag tycker att man borde varit eniga om stipendiet i hela länet, säger Karin Malmfjord, Storumans kommuns vice ordförande.

Svar på kritiken

Som svar på anmälan till Skolinspektionen säger förbundsordförande Eva Flodin att det inte var något de väntade sig när de fattade beslutet.

– Vid tidpunkten när vi bestämde detta hade vi inga indikationer på att vi behövde tänka annorlunda, säger Eva Flodin, förbundschef för Södra Lapplands gymnasieförbund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad gymnasieelever på Malgomajskolan tycker om stipendiet på 750 kronor i månaden. Foto: Ante Fahlén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.