Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör grannarna om att få yran runt knuten Foto: SVT

Grannarna positiva till festivalflytt

Publicerad

Brännbollsyran i Umeå är norra Sveriges största festival och efter många år på campus kommer festivalen att flyttas till Hedlunda området i centrala stan.

Arrangörerna tycker att Hedlunda är en attraktiv plats och ville flytta festivalen under flera år. Under de senaste åren har kritik kommit från närliggande bebyggelse om att det väsnats för mycket. Flytten ner till Hedlunda gör att man återigen hamnar i tätbebyggt område. Men när SVT åkte till Hedlunda och pratade med boende i närområdet var de flesta positiva till att Yran flyttar dit.

Kommunen ger grönt ljus

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Umeå ger också festivalen tummen upp. I ett yttrande till Polisen ger man arrangörerna godkänt att hålla till på Noliaområdet.

– Brännbollsyran är ett viktigt musikarrangemang för Umeå. Vi kommer därför att bevilja tillstånd för tillfällig störning på Noliaområdet men med förbehåll om att viktiga försiktighetsåtgärder tas när det gäller ljudnivåer och städning av området med mera, säger nämndens ordförande Andreas Sjögren (S).

Som en del av försiktighetsåtgärder har man bland annat kommit överens om att rikta den stora scenen österut mot obebyggt järnvägsområde samt begränsat tiden för utomhusspelningen natten mot fredag till klockan 01.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer