Bild från Brännbollsyran. Foto: Melina Hägglund

Brännbollsyran flyttar: ”En långsiktig lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Årets Brännbollsyra i Umeå kommer inte att äga rum upp på campus vid Umeå universitet. Sedan starten av festivalen har man hållit till där men flyttar nu ner till stan.
– Jag tror stenhårt på detta, säger festivalgeneralen David Arkhult.

Festivalområdet flyttar i till Hedlunda i centrala Umeå. Just att det ligger centralt och nära stadskärnan är en av de främsta anledningarna till att man flyttar.

– Vi har kikat på Hedlunda i flera år och det är en väldigt attraktiv plats. Det är centralt endast tio minuters gångavstånd till stan. Men det är också en hybrid med Hedlunda-dungen och att vi kan använda fotbollsplanerna borta vid Nolia och även hallarna som är stora vädersäkra områden, säger David Arkhult, festivalgeneral för Brännbollsyran.

Samtidigt som festivalområdet flyttas expanderar cupområdet från Mariehemsängarna till Campus där det tidigare festivalområdet låg.

– Sen är det en långsiktig lösning också för de kommer bygga grejer på campus i framtiden och nu tar vi steget in på ett nytt område. Med publikrekord varje år blir det också trängre på campus.

För dialog med kommunen om ljudet

Under de senaste åren har kritik kommit från närliggande bebyggelse om att det väsnats för mycket. Flytten ner till Hedlunda gör att man återigen hamnar i tätbebyggt område. Att det skulle finnas en risk för att det ska störa omgivningen igen är inget som David Arkhult oroar sig för.

– Nej, hela området är ju gjort för att det ska vara mycket evengemang. Vi har en tät dialog med kommunen där vi diskuterar hur vi ska rikta scenerna för att störa folk så lite som möjligt. Men det är ändå Umeås stora evenemangsyta så det ska ju gå, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer