Förhoppningen är att det gröna kortet ska leda till schysstare uppträdanden på fotbollsplanen. Foto: SVT

Grönt kort för unga fotbollsspelare en succé

Publicerad

Nio av tio tillfrågade fotbollsledare i länet är nöjda med det gröna kortet i barn- och ungdomsfotbollen. Förhoppningen är att det ska leda till schysstare uppträdanden på fotbollsplanen.

Barn- och ungdomsfotbollen i Västerbotten har under våren testat att köra med ett så kallat grönt kort. Kortet delas ut till en spelare i motståndarlaget som uppträtt schysst och försöket har till största delen fallit i god jord. Det är 680 lag lag i Västerbotten som berörs och i en första kontroll har 110 av 120 fotbollsledare svarat att de är nöjda med kortet.

– Många säger att de fått ett verktyg att jobba med, säger Lars Lindgren, kanslichef på Västerbottens Fotbollförbund.

Fair play på tapeten inom fotbollen

Den här formen av grönt kort infördes förra säsongen i Stockholmsregionen. Där är erfarenheterna också goda och förbundet tycker att klimatet har blivit bättre.

– Den största glädjen för oss på förbundet är att ”fair play” nu diskuteras bland ledare, föreningar och föräldrar, säger Johan Cederbrant, marknadsansvarig på Stockholms Fotbollförbund.

Ska uppmuntra vårdat språk och pepp av medspelare

Det gröna kortet delas ut efter fastställda kriterier. Det handlar bland annat om be om ursäkt om man råkar sparka på någon, använda vårdat språk och peppa medspelare. En viktig bit är också att acceptera domarens beslut, för även om Lars Lindgren tycker att stämningen på Västerbottens fotbollsplaner på det stora hela är god, så är domarfrågan viktig.

– Vi vill ju att våra unga domare ska känna att det kul att döma, säger Lars Lindgren.

De som är tveksamma till det gröna kortet i förbundets undersökning vänder sig i första hand mot att bara en spelare lyfts fram som ett positivt exempel, istället för hela laget.

– En kommentar var att här går man hem med tio ledsna spelare och en glad och det var ju inte tanken, säger Lars Lindgren som tror att förbundet brustit i kommunikationen och inte lyckats vara tydligt med vad man vill uppnå med det gröna kortet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.