Ett utländskt bolag har fått tillstånd att leta malm kring den läckande gruvan, och de boende i området är upprörda. Foto: SVT

Efter gruvskandalen – nu vill nytt bolag leta i området

Uppdaterad
Publicerad

Allvarliga miljöproblem och akut sanering för flera miljoner blev resultatet efter att gruvan i Svärtträsk varit i bruk i ett års tid. Nästan tio år senare har nu ett utländskt bolag fått tillstånd att leta malm kring den läckande gruvan. Något som upprör de boende i området.

I knappt ett år drevs Scanmininggruvan i Svärtträsk, ett par mil från Storuman på vägen mot Sorsele. Sedan gick Scanmining i konkurs 2007. Miljöproblemen efter konkursen har varit omfattande och nu vill ett nytt irländsk bolag leta malm i ett stort område runt den läckande gruvan.

– Jag skulle aldrig dricka vattnet här. Jag har själv fått ta livet av min jakthund sedan han drack av vattnet och njurarna stannade. Det är min verklighet av gruvan, säger markägaren Tommy Olofsson.

LÄS MER: Gruvsanering – dyr smäll för skattebetalarna

Uppstädning kan kosta 100 miljoner

Tommy Olofsson är granne med den nedlagda gruvan och han upprörs över att ett nytt bolag nu har fått tillstånd att söka efter mineraler i ett stort område kring den läckande gruvan. I mer än tio år har familjen Olofsson och andra närboende påverkats av gruvan. På kort tid förvandlades ett skogsområde till ett dagbrott och sedan gick ägarna Scanmining i konkurs.

Efter konkursen visade sig miljöproblemen. Vatten med halter av zink och kadmium som låg mångdubbelt över de nivåer som bedöms som farliga för djur och växter läckte ut från gruvområdet. Nu pågår uppstädningen av området som beräknas kosta 100 miljoner kronor. Det är i detta läge som det nya bolaget anmäler intresse av att på nytt söka efter mineralfyndigheter i området.

LÄS MER: Nytt stort utsläpp vid gruva

Tidigare problem vägs inte in

Men att det finns stora miljöproblem från en tidigare gruvverksamhet är inget som kan vägas in när det beslutas om tillstånd för prospektering, konstaterar Åsa Persson, chef för Bergsstaten, den myndighet som beslutar om tillstånden.

– Det är inget som vi kan ta hänsyn till. Minerallagen ger inget utrymme för det, säger Persson.

Lagen gäller i vanlig ordning

Däremot kan miljöproblemen vägas in den dag företaget lämnar in sina planer för undersökningsarbeten.

– Det kan det faktiskt göra. All miljölagstiftning gäller som vanligt. Det gäller att komma ihåg att ett undersökningstillstånd inte automatiskt ger rätt att göra undersökningsarbeten. Det är heller inget förhandsbesked om att det kommer att gå att få tillstånd att starta en gruva, menar Åsa Persson.

Det är bolaget Erris Sweden som fått tillstånd att prospektera i området. SVT Nyheter Västerbotten har kontaktat det irländska moderbolaget Erris Resources, men utan att få svar på de frågor vi skickat till bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.