Yngve Gustafson rasar efter SVT:s rapportering om 82-åriga Jenny, som sitter isolerad i sitt hem. Foto: SVT

Professor rasar efter boendeskandalen: ”Blir fruktansvärt upprörd”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om 82-åriga Jenny Johansson har skapat reaktioner. Yngve Gustafson, professor i geriatrik, är en av dem som upprörs av kommunens hantering av äldreomsorgen det senaste året.

– Gamla människor är livegna kan man säga. De förlorar rätten över var de vill och behöver bo. De är omyndigförklarade och det ser man i inslaget. Jag blir fruktansvärt upprörd, samtidigt blir jag glad att det tas upp, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik på Umeå universitet.

”Kommunen har inte utmärkt sig”

Yngve Gustafson upplever att många kommuner, däribland Skellefteå, har jobbat fram en strategi där de avslår ansökningar hos äldre för att spara pengar. Han ser fallet med 82-åriga Jenny Johansson, som blivit isolerad i sin lägenhet sedan hon nekats särskilt boende, som ett exempel.

– Hon har fått ett avslag och då tar det ett par månader att handlägga. Skellefteå kommun går in och överklagar och då slipper kommunen göra något åt det under en period, de sparar pengar på det, säger han.

– För mig är det mycket upprörande hur Skellefteå gör och tyvärr har kommunen inte utmärkt sig det sista året i äldreomsorgen, säger han och tar kommunens hantering av matlådor som ett exempel.

”Hur värderar de liv?”

Gustafson tror inte att Skellefteå kommun kommer dömas till något skadestånd för hanteringen av Jenny Johanssons fall. Hon kommer förmodligen inte få någon upprättelse heller, mer än en plats på ett särskilt boende menar han.

I sitt jobb har Yngve Gustafson mött flera äldre människor som har och har haft liknande problem, och kokar ner det till en fråga om värdegrund.

– Socialnämndens ordförande är politiskt tillsatt så det handlar om värdegrundsfrågor hos politiker – hur värderar de liv? Vi skickade ut en enkät för ett par år sedan där vi frågade 15.000 äldre västerbottningar hur de upplever att politikers attityd var mot gamla: 50 procent upplevde den som negativ. Vad som oroar mig ännu mer var att 40 procent upplevde sjukvården som negativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet