”De kommer att fyllas av flera företag” – hör näringslivutvecklaren om vad som händer med lokalerna. Foto: Anders Öhlund, SVT

Hälften har fått nya jobb efter nedläggningen av Vännäs Dörr

Uppdaterad
Publicerad

I höstas kom dråpslaget – det nästan 100-åriga dörrföretaget Vännäs Dörr med 78 anställda lägger ned tillverkningen. Då talades det om ett dråpslag mot Vännäs, men enligt kommunens näringslivsutvecklare ser det betydligt ljusare ut nu.

– 40 anställda har fått andra jobb, bland annat i Umeå och Vindeln, men även här i Vännäs. Tio personer blir kvar i företagets säljorganisation. Andra har kvar sin anställning till i september, säger Christine Westman som är näringslivsutvecklare hos Vännäs kommun.

Nya EU-direktiv gjorde att det amerikanska ägarföretaget Jeld-Wen valde att satsa på andra dörrfabriker inom koncernen. Just nu håller maskinerna på att flyttas till andra företag hos Jeld-Wen.

Lokalerna ska säljas

Lokalerna i Vännäs har lämnats till mäklare och ska nu säljas, något som VK var först med att berätta.

– Något nytt stort företag flyttar nog inte in här. Snarare kommer det att bli flera små företag som tar över lokalerna. Om två, tre år jobbar här säkert över 80 anställda. Men visst är det tråkigt med ett företag som nästan är 100 år och som läggs ned, säger Christine Westman till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.