Foto: Privat

Hängde upp skarv i vägskylt

Uppdaterad
Publicerad

Starka ställningstaganden mot skarvpolitiken fortsätter. Många anser att skarven är ett skadedjur som hotar fiskbestånden och som ett led i detta har någon under natten brutalt hängt upp en skarv i en vägskylt.

Under måndagsmorgonen kunde förbipasserande se hur en skarv fastspänd hängde i en vägskylt i Nämpnäs i Finland, vilket Vasabladet först rapporterade om.

Enligt tidningen hade någon hängt upp skarven på söndagskvällen och på måndagsmorgonen hängde den fortfarande kvar innan den togs ner under förmiddagen. Skarven ska ha varit upphängd som ett tydligt ställningstagande mot skarvpolitiken.

Finska yrkesfiskare upprörda

Skarven är fridlyst inom EU och det behövs särskilt tillstånd för att få bedriva skyddsjakt på fågelarten. Nyligen beslutade Länsstyrelsen i Västerbotten att bevilja skyddsjakt på 150 skarvar i Umeå och Nordmalings kommuner – ett beslut som klubbades igenom inom två veckor. Men i Österbotten i Finland är yrkesfiskare upprörda över att det i Finland kan ta över ett år att behandlas.

Under måndagsförmiddagen hade ingen anmälan om händelsen kommit in till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.