Hör Hanna och Amalia berätta om hur de vill minska näthatet Foto: SVT

Hanna och Amalia jobbar för att minska näthatet

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Hanna Ström och Amalia Hägglund försöker få bort näthatet. När de fick i uppgift att bilda ett företag på ekonomiprogrammet i gymnasiet valde de att satsa på föreläsningar om näthat till elever och föräldrar.

– Det har blivit en stor succé. Hittills har vi träffat 16 klasser och ett par föräldragrupper i Lycksele. Vi ska träffa fler klasser i vår. Andra kommuner är också intresserade av oss, berättar Hanna Ström.

Just näthat och mobbning är vanligt på nätet. När Hanna och Amalia träffar klass 6A på Forsdalaskolan i Lycksele är det flera elever som berättar att de blivit utsatta.

– ”Kan du skicka en bild till mig” kan det stå. Då brukar jag göra det men svaret är inte alltid roligt, berättar Mariem Khedra.

Snällhetskontrakt online

Efter Hanna och Amalias träff med klasserna får eleverna alltid skriva på ett kontakt.

– Där lovar de att tänka efter innan de skriver något på sociala medier. Man skriver till en person och inte en mobilskärm. Det är det viktigt att tänka på, säger Amalia Hägglund.

Hör mer om deras projekt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer