Hans Karlsson får elda i vedspisen för att hålla värmen. Foto: SVT

Hans är fortfarande strömlös

Uppdaterad
Publicerad

Nu har dom allra flesta av Vattenfalls kunder i länet har fått tillbaka strömmen. Men hos Hans Karlsson utanför Latikberg fortsätter elavbrottet på femte dygnet, och i morse var det 16 grader kallt.

Vid 11-tiden i lördags kväll bröts strömmen hos Hans Karlsson här  i utkanten av Latikberg. Då föll en stor gran över ledningen till hans gård. Vattenfall kan inte säga när strömmen är tillbaka.

– Ett antal gubbar var här igår kväll men de hade inte rätt grejjer och skulle återkomma.

Stormen Hilde

På gården finns hästar, kor och får.

– Matvattnet har vi fått hämta i skolan. Vattnet till djuren har vi hämtat i bäcken 150 meter bort. Nu när det blivit kallt har bäcken frusit och jag måste ta med yxan varje gång.

Hos Vattenfall börjar man ändå andas ut sen stormen Hilde drog fram. 125 man har har dirigerats till skadeställen, röjt och reparerat.

– Vi har läget under kontroll och all högspänning är under drift. Vad vi vet ska alla ha ström men av erfarenhet vet vi att det sitter säkert människor i stugorna som inte har ström. Man måste ringa in och göra en felanmälan att man är utan ström, då kommer vi, säger Vattenfalls avdelningschef Bjarne Wennberg.

Än får Hans Karlsson fortsätta bära vatten till sina djur, och elda på i köksspisen.

– Nu börjar det bli ansträngt när vi varit utan ström i nästan en vecka. Men man lever på hoppet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hilde

Mer i ämnet