Kristina Lindqvist jobbar på förskolan i Hemavan som har öppet som vanligt. Foto: Privat

Här är det kallast i Sverige: 42 minusgrader när Kristina körde till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

När Kristina Lindqvist som bor i Solberg utanför Hemavan, i Storumans kommun, körde till jobbet på morgonen visade termometern 42 minusgrader.

– Klär man sig är det helt okej, säger Kristina Lindqvist.

Kristina Lindqvists har två mil till jobbet och bilen startade direkt trots extremkylan.

– Den hade stått på motorvärmare hela natten. Men det var inte roligt att köra till jobbet. Vad som helst kan hända i bilen och mobiltäckningen är ju sådär, sedan kan mobiltelefonen också dö i kylan, säger Kristina Lindqvist.

Förskolan har öppet

Det är riktigt kallt på flera håll i Västerbotten under måndagen. Enligt SMHI var det kallast i Sverige i Gielas i Kittelfjäll, Vilhelmina kommun. Där mätte temperaturen till 39,6 minusgrader under morgonen.

Kristina Lindqvist jobbar på förskolan i Hemavan som har öppet som vanligt. Men det kalla vädret märks av.

– Alla i personalen är väldigt sena. Föräldrar kommer gående istället för med bilen. Många struntar i att startar bilen när det är så här kallt, säger Kristina Lindqvist.

Barnen kanske kan sova ute

Barnen på förskolan brukar i vanliga fall sova ute i vagnarna. Och det kan de kanske göra även idag.

– Vi får se hur vi gör. Vi brukar täcka för med filtar och lägga i en termometer. Det brukar vara varmt i vagnarna. Men man får ha järnkoll, säger Kristina Lindqvist.

När solen gick upp i Hemavan visade termometern ”bara” 36 minusgrader. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.