Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Här är kommunerna som trotsar lagen

Publicerad

I åtta av Västerbottens kommuner saknas en bostadsförsörjningsplan trots att det är lag på att alla kommuner ska ha en sådan.

– Det är naturligtvis inte bra men vi jobbar stenhårt på att få till en plan, det är ingen som helst tvekan om det, säger Mikael Abrahamsson (S) kommunalråd i Malå.

Det är hyresgästföreningens medlemstidning Hem och Hyra som gjort en sammanställning över var det saknas bostadsförsörjningsplaner. I Västerbotten saknas det i  Lycksele, Sorsele, Malå, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Bjurholm och Nordmaling.

LÄS MER: Få byggen av hyresrätter oroar

Kravet på att alla kommuner ska ha en bostadsförsörjningsplan har funnits sedan år 2000 men flera kommuner har inte gjort någon plan vilket innebar att kraven skärptes år 2014. I norra Sverige är det 17 kommuner som fortfarande saknar en bostadsförsörjningsplan.

Straffas inte

Enligt Marie Sand som är samhällsplanerare på Boverket så har flera av kommunerna kunnat skjuta på att genomföra en bostadsförsörjningsplan då det inte finns några sanktioner i lagen mot de som låter bli.

– Det handlar om vår framtid och att vi är väl rustade. Vi behöver verkligen en plan som kan tillgodose näringslivet som går bra just nu, säger Mikael Abrahamsson. Vi har också kommit en bra bit på väg och avsatt områden för byggnation men vi har bara inte hunnit få ner det på pränt ännu, säger han.

Kommunalrådet: ”Skämskudde”

Också Lyckseles kommunalråd Lilly Bäcklund (S) menar att en bostadsförsörjningsplan ska tas fram för kommunen.

– Det är bara att dra på sig skämskudden och jag har ingen egentlig ursäkt men jag tror att förklaringen är att vi som liten kommun måste prioritera hårt i vår verksamhet, säger hon till tidningen Hem och Hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.