Foto: TT

Chatt: Har du varit med i någon budgivning?

Uppdaterad
Publicerad

En bostadsaffär kan vara ett av de största ekonomiska besluten i en persons liv. SVT Västerbotten frågade tittarna om deras erfarenheter om budgivning.

Har du varit med i någon budgivning – hur gick det?

Pinnat inlägg

Anmälningar kring lockpriser vid bostadsförsäljningar ökar i Västerbotten.
Har du varit med i någon budgivning där priset skenat? Vad tänker du om utvecklingen?
Dela med dig i vår chatt!

Kan du tänkta dig att berätta om dina erfarenheter för vår reporter? Kontakta henne på: anna.bergman.1@svt.se

Mikael • Jag brukar se på det där mäklarprogrammet i New York, Million $ listing. Där säljs i princip inget över utgångspris. Det normala är att buda under priset. I Umeå är principen omvänd, här börjar buden på utgångspriset och går rakt uppåt. Det säger nåt om prissättningen, även om det stämmer att marknaden styr priserna.

Fler mäklare i Västerbotten anmäls för att ha satt lockpriser

Antalet anmälningar om lockpriser vid bostadsförsäljningar har slagit rekord i år. Fastighetsmäklarinspektionen menar att det tidigare varit mest anmälningar i storstadsområden – men nu ser man en ökning i hela landet och även i Västerbotten.

– Det är i grunden vilseledande, säger tillsynschefen David Johansson.

clas • Prissättning: Värderar mäklaren bostaden till tex 4 miljoner ska allt över detta värde medföra högre ränta på lån alt inget ränteavdrag på överstigande del. mäklaren borde skatta 30% på provisionen. giftighet ska kosta 😁

Marknadsekonomi • Givetvis är detta helt logiskt när vi lever i en marknadsekonomi. Utgångspriset är bara en spekulativ siffra, skulle lika gärna kunnat vara 0.

Det som såklart räknas är vad köparen är beredd att betala, och det kan finnas flertalet aspekter som ingår i detta beslut utöver "värderingar" och "utgångspris".

Att en budgivning "skenar" är ett tecken på att många vill ha objektet - men bara en kan få det.

HL • Jag köpte nyligen ett hus en bra bit utanför Umeå som låg ute för en viss summa men slutade på det dubbla. Det var väl det pris marknaden krävde. Det kändes bara bra att det blev en huggsexa, med tanke på framtida försäljning och värdeökning.

Det är nog svårt för en mäklare att hinna justera sin prissättning nu när marknaden skenar; helt oattraktiva och trista byar vars fastigheter knappt gått att sälja, har nu blivit oväntat intressanta för en helt ny grupp människor. Det är nog omöjligt att ta höjd för som mäklare.

J E • Umeå kommun borde sluta neka personer med mark att sälja tomter. I många byar/samhällen strax utanför Umeå där det nekats flera gånger för att Umeå kommun hävdar att det måste vara lantbruk på den marken, men när Ikea kommer och ska köpa mark då är det inga problem att sälja trots att den marken också var ämnad för lantbruk. Vill man få bukt med priserna och bostadsbristen, låt markägare sälja sin tomt till husköpare.

Umeå kommuns fel • Det är kommunens fel att det inte finns villatomter åt oss invånare, skrattretande att slogan är "Umeå vill mer". Husen är inte ens värda det som utgpngspiset är satt till, nästan alla hus som säljs är i behov av ny dränering och takbyte minst. Det är delvis också bankernas fel att vi har denna prisbubbla.

Less • Nu ligger det ett hus till salu från Mäklarringen, i Hummelholm 193 och "utgångs"priset är satt till bara 495.000 kr. Låter för billigt för att vara sant, och mycket riktigt: kikar man på hitta.se är samma villa värderad till 750.000 kronor.

Och... denna budgivning pågår...

köpare • När 3 radhus på Mariehem alla har gått från utrop kring 2,6-2,8 stannat över 3.3 och radhus nr fyra läggs ut på marknaden på 2,9 då känns det som att man satsar på en snabb och hetsig budgivning istället för att lägga sig direkt på 3,1 och sedan se hur mycket priset går upp. att provisionen ökar med 4% på allt över utgångspriset innebär ju även att mäklaren gör en enkel vinst på 20 000 eller mera.

J • Har tänkt anmäla ett par ggr för lockpris men inte blivit av. Gäller ffa ett par mäklare från samma firma. Övriga kan kanske gissa vilken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.