Här överlämnas kilten till Göran Sandberg. Se Görans resa från busschaufför till bussförarnas Braveheart i videon. Foto: SVT

Här får busschauffören Göran sin kilt – hyllas för kjolprotesten

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev busschauffören Göran Sandberg officiell hedersmedlem i Svenska Kiltsällskapet när föreningens hövding rest upp till Umeå för att överlämna en äkta kilt till Göran efter hans kamp mot hans arbetsgivares shortsförbud.
– Om jag fick välja skulle jag ha kilt då jag kör buss, säger Göran Sandberg.

Efter protesterna mot bussbolaget Transdevs shortsförbudet har Göran Sandberg konsekvent valt att ha kjol under varma dagar i bussen. Kjolen har han lånat av en kollega eftersom manliga busschaufförer inte får beställa kjolar själv. Kollegor har under sommaren slutit upp i kjolbärandet, och som en stöttande gest för sin kjolprotest utsåg dessutom Svenska Kiltsällskapet Göran till hedersmedlem tidigare i sommar.

I dag reste sällskapets ”chieftain”, hövding, Jesper Isaksson, från Stockholm till Umeå för att tillsammans med Tomas Rosengren, också medlem i Svenska kiltsällskapet, överlämna en kilt till Göran Sandberg i en ceremoni på Renmarkstorget.

LÄS MER: Transdev vänder inte: ”Ni får kalla oss traditionella”

Göran mottog sin skotskrutiga kilt med tillhörande strumpor och nål. Och han såg ut att gilla den.

– Kilten känns lite mer robust än busskjolen. Kjolen är av lättare material och den har en underkjol av något glansigt material som inte är jättebra då man sitter och kör, det känns som att man sitter och glider omkring litegrann. Så om jag fick välja så skulle jag ha kilten då jag kör, men men, busskjolen får duga på jobbet tills vidare.

”Vi vill stå upp för alla kollegor som svettas”

Göran förklarade att det betyder mycket för honom, både personligen och arbetsmässigt att få bära kilt.

–  Jag känner mig mycket hedrad att få vara med i ett sådant här fint sällskap och jag beundrar alla som vågar klä sig precis som de vill utan att följa de normer som finns. Nu är jag glad att få vara med i detta sällskap och visa att jag även kan ha på mig kläder utanför jobbet som visar vad jag tycker och står för, säger Göran Sandberg.

Göran Sandberg, busschaufför på Transdev, flankeras av Tomas Rosengren till vänster och Jesper Isaksson, chieftain vid Svenska Kiltsällskapet. Foto: SVT

Och han menar att kampen för att få ha shorts på jobbet inte bara handlar om att han vill få in shorts i arbetsuniformen, utan att det är en kamp för alla kollegor.

– Vi vill visa att det inte bara är vi här i Umeå som vill ha shorts. Det finns många kollegor runt om i landet som sitter och är alldeles för varma och vill ha kortbyxor på jobbet. Vi vill stå upp för alla kollegor i Sverige.

LÄS MER: Så säger andra bussbolag om att arbeta i shorts

500 personer ser Göran som en kiltbroder

Svenska kiltsällskapet hälsade Göran Sandberg välkommen som en bror.

– Jag hoppas att han kommer att bära kilten med stolthet och att han känner att han fått en ny familj. Vi är cirka 500 medlemmar i hela Sverige som kommer att se honom som en kiltbroder, säger kiltsällskapets hövding Jesper Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kjolprotest mot bussbolag

Mer i ämnet