Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ser en av cellerna ut i den nybyggda delen av anstalten i Umeå. Två personer får i vissa fall dela på en cell, nio kvadratmeter stor. Foto: SVT

Här invigs nya fängelsebyggnaden i Umeå – men tufft att rekrytera personal

Publicerad

Under torsdagen invigdes en ny byggnad på anstalten i Umeå – ett av många projekt som pågår inom Kriminalvården i landet. Nedervåningen är klar och innebär 26 ytterligare platser för intagna.

– Trycket på Kriminalvården är högt vad gäller platser, säger kriminalvårdschefen Matthias Karlsson.

I den nya delen av anstalten, som är byggd av moduler, får fångarna dela på en nio kvadratmeter stor cell. Utbyggnaden innebär att antalet arbetstillfällen vid anstalten, som ligger på Ersboda i Umeå, ökar från cirka 60 till 110. Av 26 nya celler har 10 stycken våningssängar.

Men man har ännu inte kunnat rekrytera all personal som behövs till anstalten.

– Det har varit svårt att rekrytera personal i Umeå, men vi upplever att det börjar bli lättare nu, säger Matthias Karlsson.

Pressad arbetssituation

Samtidigt som Kriminalvården bygger ut på många platser i landet på grund av överbeläggningar så har personal också slagit larm om den pressade arbetssituationen. Vid utbyggnaden har även personalen fått nya egna lokaler, något som ledningen hoppas ska förbättra arbetsvilkoren.

– Nya lokaler är en del av arbetet med att förbättra arbetsmiljön. Det här är en bättre miljö för fångarna, men även för personalen, säger Matthias Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.