• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Här har socionomerna kortare arbetsvecka: ”Otrolig skillnad”

Publicerad

I Norsjö kommun tittar politikerna just nu på möjligheten att korta arbetsveckan för socionomer, bland annat för att förbättra arbetsmiljön.
I Vilhelmina har man redan infört detta – och personalen är nöjd.
– Det är en otrolig skillnad att få den här återhämtningstiden, säger familjepedagogen Göran Kallin.

I början av 2017 införde Vilhelmina kommun en ny arbetstidsmodell för personalen inom individ- och familjeomsorgen, IFO.

Idag arbetar personalen 32 aktiva timmar i veckan. De resterande åtta timmarna av 40-timmarsveckan går till återhämtning.

Liknande system i Dorotea

Liknande system har införts i flera kommuner i landet. Grannkommunen Dorotea är ytterligare en. Problem med sjukskrivningar och svårigheter att locka sökande till socionomtjänster har pågått i flera år. I Vilhelmina är personalen nöjd med den nya modellen.

Hör vad familjepedagogen Göran Kallin säger i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer