Hör badmästaren: ”Synd om barnen som inte får lära sig simma” Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Här kan simkunnigheten gå förlorad – kommunen har inte råd med badhus

Publicerad

Årskurs ett till sex i Malå får ingen simundervisning. Men kommunen har varken råd att totalrenovera eller bygga ny simhall sedan den gamla dömdes ut.

I ena hörnet av Kristinebergs simhall står nu Malås badhustillbehör. Renoveringen av det slitna badhuset i Malå blev för kostsam så närmsta bassäng ligger nu på andra sidan kommungränsen ett par mil bort.

– Att vi åker till Kristineberg blev en nödlösning, konstaterar före detta badmästare Görel Emilsson.

Ingen simundervisning bokad

Malå ska minska den kommunala kostymen med 20 miljoner kronor på ett par år och en dryg miljon per år i drift sparas på att stänga badhuset.

Men själva byggnaden kostar ändå en del pengar. Och skolan fick efter stängningen vid årsskiftet en oförutsedd utgift på ett par hundra tusen kronor för resor och badhyra till Kristineberg.

Än så länge finns inga badlektioner bokade för årskurs ett till sex det här läsåret.

Det finns en risk för försämrade simkunskaper konstaterar kommunen i sin ekonomirapport.

– Vattenvanan kommer att gå ned. Det är ju en färskvara, säger Görel Emilsson.

Finns inga pengar

Kommunen har kontaktat näringslivet för att se om de kan tänka sig hjälpa till med nytt badhus. Men än så länge fått nobben.

Pengarna som behövs för att totalrenovera eller bygga nytt finns helt enkelt inte i Malå.

– Vi måste tillsammans med andra kommuner som har samma utmaningar hitta ett sätt att tala om för statsmakterna att vi har stora nödvändiga investeringar, säger tillträdande kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer