Foto: SVT

Sigrid och Alicia vill ha simlektioner – skolan har inte råd

Uppdaterad
Publicerad

Tvåorna på Nilaskolan i Malå saknar badhuset och vill också ha simlektioner. Efter ett klassråd skrev de till rektorn och undrade varför de inte får åka till Kristinebergs badhus istället när Malås badhus lagts ned.

– Förut hade vi även bad ibland på gympan. Det är väldigt tråkigt nu när vi inte har det, säger Sigrid Fahlén.

Sigrid Fahlén och Alicia Mörtzell-Grundström fick klasskompisarnas förtroende att skriva brevet.

Badhuset var i så dåligt skick att det stängdes vid årsskiftet. Kommunen har varken råd att renovera eller bygga nytt. Sedan dess bussas en del elever ett par mil över kommungränsen till Kristineberg.

Har inte råd att låta barnen bada

Det här läsåret handlar det än så länge om förskoleklasser, en del elever på högstadiet och några ensamkommande flyktingbarn. Men årskurs ett tills sex ryms inte i skolans budget.

– Just nu finns det inte möjlighet för skolan att betala för en sådan resa, står det i rektor Ann-Cahtrine Lundmarks svar till barnen.

Hon skriver också att skolan nu undersöker om det går att ordna badresor någon gång under vårterminen.

Vill våga ut på djupet

Under sommaren har Sigrid Fahlén kämpat med att lära sig simma bättre på ett utomhusbad. Hon vill nu lära sig att bli bättre på djupt vatten men konstaterar att det inte kommer att bli helt enkelt.

– Eftersom vi aldrig badar blir det svårt för mig, säger Sigrid.

Så mycket simundervisning måste skolan erbjuda

Simundervisningen ingår i undervisningstiden för idrott och hälsa. Däremot finns ett centralt innehåll för undervisningen i idrott och hälsa som läraren ska behandla under skoltiden. Inom årskursintervallerna kan skolan välja när undervisningen ska ske.

Skolan och läraren ansvarar för att undervisa i simning, badvett och säkerhet. Simundervisning ingår i det centrala innehållet i kursplanen för idrott och hälsa i årskurs 3, 6 och 9. Simförmåga ingår i kunskapskraven för årskurs 6 och 9 och därför förväntas skolan ge simundervisning.

För att få godkänt betyg i idrott och hälsa i årskurs 6, alltså minst betyget E, ska en elev:

  • kunna simma 200 meter, varav minst 50 meter på rygg och resten på valfritt simsätt
  • kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

Samma krav gäller för godkänt betyg i årskurs 9, men eleven ska dessutom kunna hantera nödsituationer vid vattnet med hjälp av alternativa hjälpmedel under olika årstider.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.