Så funkar det att boka i regionens nya app – psykolog Eva Holmberg visar Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Här kan unga prata med psykolog via videosamtal

Publicerad

Att boka tid eller träffa en psykolog på ungdomsmottagningen har aldrig varit enklare. Nu kan ungdomarna göra allt via en app i telefonen.
– Jag har vanliga behandlande samtal via appen, säger psykolog Eva Holmberg vid ungdomsmottagningen i Umeå.

Sedan i höstas kan ungdomar själva boka tider eller ha videosamtal direkt via Region Västerbottens app. Lite förvirrande heter den fortfarande VLL mottagning i appbutik, trots att landstinget bytt namn till Region Västerbotten. Bortsett från det funkar appen smidigt.

– Det är inte exakt som att vara här fysiskt. Det blir svårare att läsa kroppsspråk och så, men det är mycket bättre än ett telefonsamtal, säger Eva Holmberg.

Appen testas fortfarande

Än är appen ute på försök, men förhoppningen är att den ska bli en del av den vardagliga verksamheten på ungdomsmottagningen. En stor fördel är att man kan få kontakt med ungdomsmottagningen oavsett var man befinner sig – så länge det finns wifi går det bra att prata om sina bekymmer med en psykolog.

– Den behövs verkligen, särskilt i Västerbotten som är ett stort län med få ungdomsmottagningar, säger Holmberg.

– Du kan sitta i Åsele, på Bali, eller vart du vill. Du kan nå oss där du har ett wifi som funkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer