Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Littorin och Annelie Viksten jobbar tillsammans för att det finnas kommersiella drönarflyg i Skellefteå. Foto: Zanna Nordberg/SVT

Här kommer drönare med leverans till Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Drönarflygningar sker just nu på test mellan Skellefteå flygplats och Northvolt. Förhoppningen är att man inom en snar framtid även kunna transportera människor med drönare på samma sträcka.

– Jag hoppas på att man ska kunna transportera människor på den här sträckan inom fyra år, säger Henrik Littorin, ansvarig för programmet elektrifierad luftfart i Skellefteå.

Drönaren som används under testerna är ca 2,5 meter bred och kan transportera föremål på upp till 15 kilo. Flygningen med drönare tar 7 minuter – cirka 25 minuter snabbare än med bil.

Annelie Viksten, Science city i Skellefteå, jobbar tillsammans med Elis-programmet för att få igång kommersiell drift för bland annat drönare. Hon säger att intresset har varit stort från företag som vill komma och testa sin utrustning i Skellefteå.

Batterifabriken Northvolt

– Vi har fått enormt mycket förfrågningar och visat intresse från både nationella och internationella aktörer. De är intresserade av att ta del av programmet eller komma och testa sina egna teknologier inom elflyg, säger hon.

I videon kan du se drönaren komma med en leverans av aluminiumhöljen till battericeller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet