Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när doktorn rullas in hos patienten: ”Hej Agda, nu kommer doktorn” Foto: SVT

Äldreboenden i Västerbottens inland har läkare på distans – hundra mil bort

Publicerad

Nu prövar sjukvården i glesbygden digifysisk rondning. I Malå, Sorsele och Vilhelmina rondar nu läkaren på distans. Läkaren som är anställd i Malå sitter i Sörmland 100 mil ifrån.

– Det är helt omöjligt att få någon distriktsläkare att flytta hit och ta ett jobb. Vi är helt beroende av hyrläkare i glesbygden, säger Dan Thorn verksamhetschef vid hälsocentralen i Malå.

Under ett halvår har ett försök med läkare på distans prövats. Om en månad anställs en läkare från Skåne som skall jobba på hälsocentralen i Sorsele – också på distans.

– Det blir mottagning på vanligt sätt, men i datorn, säger Dan Thorn.

Får träffa samma läkare

Hittills har allt fungerat bra. Det som uppskattas både av patienter och personal är att det nu blir samma läkare hela tiden. Tidigare var det olika hyrläkare varje vecka som besökte patienterna på äldreboendet.

– Mycket av läkarens uppgifter går faktiskt att lösa på distans. Skall vi klara läkarbemanningen i glesbygden i framtiden kommer det här att vara en del av lösningen, säger Dan Thorn verksamhetschef vid hälsocentralen i Malå.

Se hur det fungerar när doktorn rullas in hos patienten och hör mer om läkare på distans i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer