Hur går det ihop att rösta på både V och SD – hör tre som röstat Foto: Patrik Samuelsson, SVT

Här röstar samma människor på både V och SD: ”Egentligen går det ju inte ihop”

Uppdaterad
Publicerad

I de små inlandskommunerna i Västerbotten växer en lavin av missnöje som lett till att samma människor som röstar på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet samtidigt väljer Vänsterpartiet i kommunvalet.

– Folk är förbannade på politikerna som bara tänker på storstäderna och har vänt inlandet ryggen, säger Björn Bergmark i Adak.

Stödet för SD ökar i Västerbotten. I årets riksdagsval blev partiet näst största parti i åtta av länets 15 kommuner. Valet 2014 mötte partiet bara samma framgång i en enda av länets kommuner, Vilhelmina, visar siffror från Valmyndigheten.

Men i inlandskommunerna möts också de politiska ytterligheterna, kan man säga. Flera av SD-anhängarna i Västerbotten röstade i år på partiets raka motsats, Vänsterpartiet, i kommunvalet.

Hur kommer det sig? SVT:s reporter Marit A Israelsson satte sig i bilen för att reda ut frågan.

Resan gick från Skellefteå till kommunerna Malå och Sorsele i Västerbottens inland, två av de kommuner där SD växt i storlek. Foto: SVT Grafik

Inlandsresan börjar redan vid kusten i Skellefteå. Björn Bergmark från Adak, Malå, är på väg till folktandvården.

– Folk är förbannade på politikerna som bara tänker på storstäderna och har vänt inlandet ryggen. Valresultatet är sättet folk har att protestera på.

Själv har han tillsammans med sin fru åkt 15 mil enkel väg för ett tandläkarbesök. Tandläkare är precis som så mycket annat en bristvara i inlandet. Han är frustrerad, för nu är det femte folktandvårdsturen och 150 mil senare. Lika lång sträcka som mellan Stockholm och Italien fågelvägen.

– Orättvist, ja ren diskriminering. Så ser jag det. Jag röstar inte själv på SD men jag förstår de som gör det och i de flesta fall har det över huvud taget ingenting med invandrarfrågan att göra.

Utanför Ica i Malå står Anna-Greta Larsson och samlar pengar till Världens Barn. Inlandsbon är generös och grannkommunen Sorsele har i över tio års tid i princip prenumererat på förstaplatsen som Sveriges mest givmilda i det sammanhanget. Så hon förstår inte.

– Vi har ju tagit emot familjer och ensamkommande och jag vågar säga att det fungerat bra här, säger hon.

Ungefär så svarar de flesta. Till och med Jessica Höglund som är Malås enda officiella Sverigedemokrat som nu också tar plats i kommunfullmäktige.

– Nä, vi har inte haft problem med invandringen här. För mig blev det SD för att det är enda partiet som är tydligt med att vi ska lämna EU.

Länsstyrelsen konstaterar också att Västerbottens inlandskommuner snarare är fortsatt positiva till att ta emot fler nyanlända.

Jessica Höglund (SD) pratar, precis som andra lokalpolitiker, mer om hur den dåliga kommunekonomin ska saneras utan att det drabbar barn och äldre för hårt i en bygd som enligt henne håller på och dör.

Förra året stängdes det uttjänta badhuset och nu får hennes sjätteklassare ingen simundervisning alls.

– Jag hoppas kunna förändra saker och även om det fortfarande är svårt för många att gå ut öppet med att de är SD:are så har jag själv bara blivit positivt bemött, konstaterar den nya politikern som jobbar i den kommunala aktivitetsverksamheten Galejan.

Frågan är hur mycket gehör hon får. Även om SD i riksdagsvalet blev näst största parti här så blev resultatet i kommunvalet att Vänsterpartiet blev största parti med över 30 procent i väljarstöd.

”Egentligen går det ju inte ihop”

I Holmfors försvinner telefontäckningen men vi hittar ändå till Gargnäs och Carina Nilsson som också röstade på Sverigedemokraterna. Och Vänsterpartiet.

– Egentligen går det ju inte ihop men i en liten kommun som Sorsele måste man skilja på person och politik och det viktiga är att det är en bra person som är ödmjuk och lätt att prata med. Samtidigt vill jag få ett stopp på invandringen. Inte för att jag är mot invandrare, tvärtom, men när samhället inte klarar att ta hand om alla vilsna själar blir det ju problem.

En del har undersköterskan i hemtjänstens nattpatrull sett i Sorsele. Hon har också svärmor på äldreboende. Framförallt är det språkförbistringen som blir besvärlig.

– Invandrarna är så mjuka och fina med de äldre och jag är säker på att gamlen struntar i om de är mörkhyade men när de öppnar munnen och de gamla ingenting begriper, då blir de oroliga.

Samtidigt vet hon att det hänt att ensamkommande skickats hem (i början av terminen red anm) med papper och ska lära sig själva eftersom behöriga lärare är en bristvara. Sorsele har också varit utan både rektor och skolchef.

Just nu jobbar kommunchefen med en headhunter för att försöka anställa en rektor, och nya skolchefen ska veckopendla från Stockholm. Men faktum kvarstår:

– Det är jättesvårt att ta emot en människa när kommunikationen inte fungerar. När jag ber om en skiftnyckel och han hämtar en sopborste, det funkar inte. Det låter kanske grovt men det tar för mycket tid och energi, konstaterar Jörgen Öhrnell som driver J Öhrnells rep och allservice.

Han har trots allt gjort försök att ta emot praktikanter och har också lyckade exempel. Jörgen är bror till Carina (får vi senare veta) och liksom sin syster sympatiserar han både med SD och V.

– Sorsele har klättrat upp i topp på näringslivsrankingen i länet så där har kommunpolitikerna gjort det bra men när det gäller samhället i stort går det bara utför och därför blev det SD. Jag vill se en förändring.

Det måste ställas högre krav på invandrarna att bidra i större grad till samhället. Tycker han.

– På mig ställs det krav varje dag och det kommer hit inspektörer från Arbetsmiljöverket, det är besiktningar och bromsprotokoll och pärmvis med papper för att ens få ha en sprayburk, förklarar han som känner att invandringen kostar mer än den smakar samtidigt som man själv bara förlorar saker.

Sorsele kommun har ingen bemannad bensinstation längre. Ett stenkast bort finns Bilprovningen. Byggnaden alltså.

Har man som Jörgen otur får man ändå åka närmare 15 mil till Lycksele eftersom den bara är öppen vissa veckor vissa dagar. Dit till lasarettet har han också åkt tre gånger med sin handled som ska opereras.

Nittio mil och tretton månader senare står han fortfarande i vårdkö.

”Vi är ju bara en liten skit i Mississippi”

Snön kommer som en tjuv om natten och täcker mörkret för en stund. På morgonen har det kommit så pass att Jörgen, som säger att han räds ett inbördeskrig, måste ut och ploga. Timmerbilen vi måste backa för på den lilla vägen till Bocksträsk fasar för uppförsbacken.

Chocksnö även här i norr där man annars är beredd på allt. Snön förändrar landskapet på några timmar, precis som SD på kort tid förändrat det politiska.

På en gård i Kåtaliden står Johnny Lidström och byter till vinterdäck. Han är också bådeochare.

– Ja det är partier som står helvetes långt ifrån varandra i det stora hela men i kommunvalet måste man rösta på den man tror har något innanför pannbenet och man kan inte dra in riket i det – för vi är ju bara en liten skit i Mississippi, vi finns ju nästan inte.

Inlandsbor hånas av satirprogram

Skribenten Maria Broberg som bor i nedre Saxnäs utanför Sorsele röstsplittrar inte, hon är ”bara” Vänsterpartist och har funderat mycket över det här att SD lyckas så bra med att nå människor i landsbygd.

Hon tror det har att göra med förmågan att tala vanligt folks språk till skillnad från de etablerade partierna som inte längre representerar verkligheten på landsbygden.

Häromveckan fick hon ytterligare bekräftelse när SVT:s skämtprogram Svenska nyheters lösning på mansöverskottet i Sorsele är att våga böga mera, vilket illustreras med lösrumpor, kondomer och glidmedel på ett bord utanför Ica – och bilder på klentroget stirrande män.

– När inte ens satiren är på vår sida utan sparkar neråt. Jag tycker att bra satir utmanar makten. Det här inslaget är gjort utifrån en maktposition av media som sitter i storstan och bara bekräftar bilden av landsbygden som en förlorare.

SVT Nyheter har sökt satirprogrammet för en kommentar men inte fått någon återkoppling. När det skojades om Kina fick ansvarige utgivare att be om ursäkt, men Sorsele får inte ens ett svar.

Se hela programmet i SVT Play (tillgängligt till 27 mars 2019).

”Behövs att nån rör om i grytan, SD är sleven”

Egentligen, menar Maria Broberg, driver ju inte SD en särskilt landsbygdsvänlig politik. Nu håller Sverigedemokraterna förstås inte med om det.

Länsordförande Petter Nilsson menar att de går framåt och bra för att de har den bästa politiken för inlandet och att invandringen är huvudfrågan.

Men när de som röstat på SD i riksdagsvalet får frågan om skulle ha röstat på partiet även lokalt OM det hade funnits någon representant och valet inte resulterat i tomma stolar, så svarar de ändå att det är tveksamt. De säger uttryckligen att de nog inte vill att partiet ska få för mycket makt.

– Sverigedemokraterna kanske inte har den bästa politiken just för oss men eftersom de etablerade partierna inte lyssnar utan bara utarmar inlandet så behövs att nån rör om i grytan, SD är sleven, säger Johnny Lidström.

Och i grytan är det soppa. Tycker så många. Vägen genom Kåtaliden ser också lite ut som en soppa och Johnnys granne Tommy Birgersson slår ut med armarna:

– Hur kan man kalla det här för att ploga?

Har väntat på bredband i två år

Även plogningen, eller försämringen av den, visar enligt folk att alla inte är lika mycket värda. Röster höjs om att staten borde införa en åttonde diskrimineringsgrund: ren geografisk diskriminering.

Fler exempel ligger vid husknuten intill vägen. När Johnny Lidström bytt däcken visar han plastslangen som symboliserar att familjen väntat på bredband i två år.

Som det före detta socialdemokratiska kommunalrådet konstaterar: idag pratar alla om tillväxt men inlandet har bara frånväxt.

Det är sossarna man är mest missnöjda med och det närmaste den makten SVT Nyheter kommer efter att ha halkat tillbaka till tätorten är Pia Sjöberg som sitter i kommunstyrelsen.

Hon förstår missnöjet och känslan av att vara bortglömd och medger att det är svårt att nå fram till Stockholm.

– Men jag hoppas att vi nått gränsen, att man tar det här på allvar och försöker göra något. En liten ljusning ser vi ju till exempel i att vi fått hit några statliga jobb.

På återfärden glider bilen hit och dit i slasket. Som tankarna. Det går inte ihop. Ändå är det kanske just precis vad det gör.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står i opposition, mot makt, mot etablissemang. Som Björn Bergmark från Adak sa i början. Han är förresten svåger med den före detta riksdagsmannen Lennart Gustavsson från Rentjärn som blir Malås nästa Vänsterpartistiske kommunalråd.

För Adakbon är det självklart:

– Vi har egentligen inget problem med integration här. Det vi har problem med här är segregationen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.