Här rullar Northvolt-cyklisterna in i Skellefteå

Publicerad

I torsdags påbörjade omkring 270 Northvolt-anställda sin resa mot Skellefteå. Under gårdagen var de framme i Umeå där det blev byte från tåg till elcyklar innan resan bar vidare mot Skellefteå. Och i dag kom de till sist fram.

Resan startade i Stockholm och i Västerås på elcykel. I Uppsala byttes färdmedlet till tåg upp till Umeå där de anställda återigen klev på sina cyklar.

Efter en övernattning i Burträsk rullade de omkring 270 Northvolt-anställda in i Skelleftå vid lunchtid under lördagen som ett slags företagskickoff. Cell-designers, ingenjörer och operatörer från 50 olika nationer fanns på plats när allmänheten fick möjlighet att ställa frågor om batterifabriken.

– Vi märker ju att folk är väldigt intresserade och det här blir ett perfekt tillfälle för människor att få lite svar när vi har så många anställda på plats, säger företagets informationsansvarige Jesper Wigardt.

”Svetsar oss samman som team”

De anställda ska sedan bussas ut till ”sajten”, området där fabriken ska ligga. Arbetet är nu inne i nästa fas i etableringen. Plattor som lägger grunden för själva byggnaden har börjat gjutas senaste dagarna.

Frågan är väl bara hur utmattade kickoffdeltagarna är när de väl kommer fram.

– Ja det är en tuff cykling men det är bara att bita ihop. Det här svetsar oss samman som team och det är bra eftersom vi ska jobba hårt ihop tillsammans de närmaste åren, konstaterar Jesper Wigardt.

Batterifabriken Northvolt

Visa

Just nu har Northvolt drygt tio anställda stationerade på plats i Skellefteå vilka jobbar framförallt i olika projektledningsfunktioner, större delen av de anställda finns i Västerås och i Stockholm.

Bolagets plan är att företaget ska ha 500 anställda när produktionen startar år 2021 och kompetens letas över hela världen. Idag är en koncentration av de anställda batteriexperterna från Sydkorea och Japan men arbetskraften kommer också bland annat från hela Europa, Kanada, USA och Australien.

Företaget har ett brett spektrum av kompetens inom olika anställningskategorier. Till exempel alla möjliga olika typer av ingenjörer inom områden som kvalitet, miljö och underhåll. Ett ganska stort antal anställda är också enligt företaget mjukvaruutvecklare som jobbar med datamodellen som är kopplad till de batterier som ska produceras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet