Foto: SVT

Här svarar landstinget på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västerbotten har de senaste dagarna kritiserats från flera håll för nedskäringarna inom sjukvården i länet. Nu svarar landstingsrådet Peter Olofsson på svidande kritiken.

SVT Nyheter Västerbotten har de senaste dagarna rapporterat om kritiken från de anställda i vården inom landstinget.

Hjärtforskaren Kurt Boman från Skellefteå menar att resurserna kan användas mer effektivt och att patienterna borde vara i fokus, inte ekonomin.

– Vården har kört i diket, säger han.

Den förra sjukvårdsdirektören Tage Ljungholm i Skellefteå riktade också svidande mot Västerbottens läns landsting, som är hans förra arbetgivare.

Tage Ljungholm menar att alla nedskärningar håller på att göra Skellefteå lasarettet till en vårdcentral.

Här listar han de tio spikarna i Skellefteå lasaretts kista.

Landstingsrådet: Vi satsar på primärvården

Peter Olofsson som är landstingsråd slår nu ifrån sig kritiken.

– Först och främst det som Kurt Boman tar upp om primärvården. Det är helt vår linje. 2011 tog vi ett stort grepp där vi vill gå från primärvård till egen vård. Vi har satsat ekonomiskt på primärvården trots att det varit kärvt i vissa situationer. Att flytta vården närmare medborgare är helt i linje med det vi jobbar på.

Läkare vi pratat med säger att mötet med patienten är avgörande i primärvården. Men menar att landstinget haft svårt att få till att man får träffa samma läkare. Vad säger du om det?

– Vår verksamhet skulle inte funnits om vi inte haft patienten. Det är inte så att vi undanhåller läkare. Ingen är nöjd över att vi inte kan erbjuda samma läkare. Det är inte ett enskilt politiskt beslut som kan tas för att det ska bli bättre. Även om jag skulle vilja det så klart. Det är ingen enkel mattematik. Vi är faktiskt skyldig att ge folk vård. Vi kan inte säga nej till staffettläkare om det krävs.

– Att jobba med E-hälsa och annat är vi landsledande på. Det som Boman pratar om vill vi satsa väldigt mycket på. Sen ska det ske också förändras i en sådan takt att patientsäkerhetn kan säkras.

Måste man höja statusen på att jobba som läkare inom primärvården?

– Första vi ska göra är att sluta prata om allmänläkare. Allmänläkare är specialister på samma sätt som en neurokirurg. Både vi och media kan ibland bidra till att vi inte höjer primarvårdens roll. Vi pratar om specialister istället, men en allmänläkare är specialist lika mycket som någon annan. Sen har medborgare ett högt förtroende för primärvården redan nu, men vi borde höja den absolut.

Enligt Statistiska Centralbyrån finns det fler läkare än någonsin, ändå är det brist i bland annat primärvården. Varför?

– Det är en lång historia. Det har pågått väldigt länge. Det är inte så att det är ett Västerbottensproblem, utan snarare ett riksproblem. Vården har fokuserats till sjukhusen och det har gjort att det blivit lite av en snedvridning.

I Norge och Danmark har man redan gått igenom krisen. I Norge har man till exempel tagit bort landstingen och lagt ansvar på stat och kommun. Är svenska systemet det bästa?

– Nej, det är det väl inte. Eftersom vi vill gå in i en kraftfullare regionbildning tror jag vi kan stärka även det här området. Men om det skulle pratas om att staten ska ta över det här tror jag inget blir bättre för primärvården i Norrland. Jag tror att Norrland är förlorare i en sådan situation. Politiskt ansvarstagande är viktigt på en regional nivå.

Kan man lösa det här på landstingsnivå?

– Självklart. Vi levererar väldigt mycket bra sjukvård, det ska man ha klart för sig. Men bilden blir inte hundraprocentig om man bara kollar på allt som är fel. Ibland pratar vi om vården som att det skulle vara något som ser likadant ut över tid. Den utvecklas i ett enormt tempo. Saker vi inte kunde göra för fem år sen är ett enkelt ingrepp nu. När man pratar om vad som eventuellt gått till regionssjukvård borde det finnas i tanken. Ska man ha debatt kring det, måste man kolla på vad som hänt med cancervården t.ex.

Även en fd sjukhusdirektör i Skellefteå, är kritisk till vårdutvecklingen där. Vad säger du om bilden han målar upp?

–Som jag sa så blir det väldigt svårt att prata om vården som en statisk verksamhet. Medborgarna är medvetna om det, men vi kanske måste påminna om det ibland. Då kanske det inte borde se ut exakt som det gjorde för 20 år sen.

– Sen är det klart att ett sjukhus som inte klarar av att ställa om, där kommer till slut medborgarna reagera. Det gäller att vi verkligen är aktiva i den utvecklingen så att allt blir så bra som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.