Hård konkurrens om betesmark

Uppdaterad
Publicerad

Flera renskötande företag går i graven, ifall planerade torvtäkter, vindkraftverk och contortaplanteringar blir av i övre Burträsk. Inför det hotet inbjöd Malå sameby alla exploatörer till ett gemensamt möte.

– Ovanligt, men bra. I regel får vi träffa intressenterna en och en. Det känns givande med ett möte där alla är med, säger en av länsstyrelsens handläggare av miljöfrågor Åsa Engman Öhlund.

Med förre riksdagsmannen Lennart Gustavsson (V) som moderator sitter de inbjudna i smågrupper och samtalar med samebyn: skogsbolag, torvbrytare och vindkraftsproducenter. Alla vill bedriva sin business på hedmarkarkerna mellan Ljusvattnet och Åsträsk i övre Burträsk – just där Malå sameby har sitt vinterbete.

Vindkraft i Västerbotten

Ryms alla?

– Jo kanske, men inte på exakt samma plats, säger ordföranden i Malå sameby Jan Rannerud.

En nyckelroll i användningen av marken har länsstyrelsen.

– Det är många aktörer som vill använda mark i Västerbotten. Och alla ryms inte överallt. Rennäringen måste också få existera, säger Åsa Engman Öhlund.

Om alla exploatörer av torv, vindkraft och skog får göra det de vill, fruktar Malå sameby att minst tre renskötande företag tvingas  lägga ner sin verksamhet. Men samebyn är också villig till kompromisser.

– Vissa trakter inom detta område är viktigare än andra. Andra är mindre viktiga för renskötseln. Om vindkraften byggs på sådan ställen så kan vi båda existera. Då kan det bli en win-win-situation. Men överallt går det inte, säger Jan Rannerud i Malå sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet