Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilken fråga Helena Lindahl, Centerpartiets toppnamn i Västerbotten, vill driva i riksdagen. Foto: Berno Jonsson SVT

Centerpartiets toppnamn i Västerbotten Helena Lindahl: ”Mer pengar ska gå tillbaka till landsbygden”

Publicerad
Val 2022Valresultat

Helena Lindahl har suttit i riksdagen för Centerpartiet i elva år. Även detta val är hon Centerpartiets toppnamn i Västerbotten i riksdagsvalet.

Hennes viktigaste fråga är att mer pengar ska gå tillbaka till landsbygden.

Helena Lindahl bor i Gumbodahman i Robertsfors kommun. En hjärtefrågan för henne är att mer av pengarna som länets naturtillgångar genererar ska stanna i Västerbotten.

– Jag kommer att jobba för att vi ska få tillbaka mer av de pengar som vi får från vattenkraften, vindkraften och skogen, säger Helena Lindahl (C).

Öka intäkterna för kommunerna

Ett förslag hon vill se är att fastighetsskatten för energiproducerande fastigheter ska gå tillbaka till lokalsamhället istället för att hamna i statens ficka. På så sätt skulle intäkterna öka för kommuner i länet som idag har det tufft.

Politikerna har själva fått välja plats för intervjun. Se vilken plats Helena Lindahl (C) valde, och vilken fråga som är viktigast för henne att driva i riksdagen, i videon.

SVT Nyheter Västerbotten intervjuar toppnamnen från Västerbotten till riksdagen. Varje dag i veckan publicerar vi två av kandidaterna.

Ålder: 50 år

Bor: Gumbodahamn i Robertsfors kommun

Bakgrund: Gymnasielärare

Inkomst: 67 336 kronor (Inkomst av tjänst 2021)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet