Hör mamma Sara om läsprojektet för bebisar. Foto: SVT

Hembesök hos bebisar ska få fler att läsa

Uppdaterad
Publicerad

I projektet Bokstart i Nordmaling kan alla sexmånaders bebisar få hembesök av en bibliotekarie som läser för barnet och samtidigt informerar föräldrarna om varför det är bra att börja med böcker i tidig ålder. Besöket är gratis och alldeles frivilligt.

Nordmalings kommun var först i länet med Bokstart, som är ett statligt projekt finansierat av Kulturrådet.

Och kanske har Bokstart redan gett effekt i Nordmaling för i kommunen har antalet lån sedan 2018 ökat både för bilderböcker och barnböcker. Det går på tvärs mot statistiken i en ny rapport från statens medieråd som visar att bokläsningen bland barn och unga minskar i Sverige som helhet.

Bibliotekarien Veronika Hägglund har varit projektledare för Bokstart i Nordmaling sedan i mars i år och hon har hittills besökt 50 barn.

– Om man som förälder läser i en bilderbok tillsammans med sitt barn så sker det en dialog mellan den vuxne och barnet. Man får ett utbyte av texten till skillnad från om barnet sitter ensamt och tittar på en skärm, då får man inte en dialog utan då blir det bara barnet och skärmen och då blir det inte alls samma språkutveckling, menar Veronika Hägglund, bibliotekarie.

I klippet ovan hör du föräldern Sara Werner berätta om vad hon tycker om att börja läsa tidigt för sin bebis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.