”En utmaning” -hör kommunchefen om hur det fungerar. Foto: Privat/TT, Jessica Gow

Hemtjänsten i Lycksele ansträngd av smittoläget – biblioteksanställda får hoppa in

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele kommun har haft en ökad smittspridning av covid-19 de senaste veckorna. Detta märks inom hemtjänsten – där det är stor brist på personal.

Kommunen har nu tagit in frivilliga från andra verksamheter för att täcka upp.

– Det är ett ansträngt läge, säger Ingela Gotthardsson, kommunchef på Lycksele kommun.

Lycksele kommun beräknar att ungefär 60 personer som arbetar inom kommunen är hemma på grund av att de bekräftats smittade, eller på grund av att någon i deras familj är smittad.

Dessutom får årskurs 1 på Forsdalsskolan i Lycksele distansundervisning och detta innebär att föräldrarna måste vara hemma med barnen.

Coronaviruset i Västerbotten

Detta slår hårt mot hemtjänsten.

– Vi klarar inte av att täcka upp med enbart vår personal från vård- och omsorg nu, utan måste ta in andra. Bland annat har vi tagit in personal som annars arbetar på biblioteket men som anmält sig frivilliga för att jobba, säger Ingela Gotthardsson, kommunchef på Lycksele kommun.

”Vi försöker lösa det här frivilligt”

Kommunen tog förra året fram en frivilliglista på folk som kunde tänka sig hoppa in och arbeta i vården vid behov. Den här listan har kommunen inte behövt använda sig av förrän nu.

– Vi försöker att lösa det här frivilligt och klara det inom kommunen. Men det är ett väldigt ansträngt läge, säger Ingela Gotthardsson.

Hör i videon om hur det fungerar – och vilka utmaningar som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet