Nattens översvämning av Aspån ställde till det rejält för många boende i Aspeå. Foto: Lovisa Nilsson

Källare svämmade över hos flera boende i Aspeå: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Aspeå utanför Nordmaling drabbades hårt av regnovädret. Ett tiotal personer fick in vatten i sina källare.

– Det är fruktansvärt, alla vitvaror i källaren är förstörda, säger Rosita Eriksson, en av de drabbade.

Nattens regnoväder ställde till det rejält för flera boende i Aspeå. Enligt boende föll det lokalt omkring 70 millimeter regn i området. Curt Byström på räddningtjänsten i Nordmaling säger att ett tiotal boende fick sina källare översvämmade.

– Vissa hade fått in nästan metern vatten, det var obehagligt och jobbigt för dem, säger han.

Rosita Eriksson drabbades av översvämning även i fjol när det regnade kraftigt, och hade därför fixat nya vitvaror i källaren.

– Vi hade nya frysar, ny tvättmaskin och ny tumlare sedan ifjol. Nu har allt det stått i vatten och förstörts, säger hon.

Tvingades slänga fotografier

Igår kväll kollade hon läget i källaren innan hon lades sig. Vid 05-tiden i morse var källaren vattenfylld.

– Hela dagen har vi pumpat ut vatten och försökt torka rent. Jag har fått slänga mattor, fotografier och böcker, berättar hon.

Lovisa Nilsson i Aspeå var uppe hela natten för att pumpa bort vattnet som forsade in.

– Vi lärde oss läxan förra hösten då jordvärmepumpen blev förstörd. Men många andra har drabbats hårt även den här gången. Vi har varit och hjälp grannar pumpa ut vatten idag, säger hon.

Kommunen ska ha möte

Nu hoppas drabbade husägare att kommunen kan göra något åt situationen, så att man slipper nya katastrofer framöver. Curt Byström på räddningstjänsten säger att kommunen kommer att ha ett möte i närtid där problemet ska diskuteras.

– Jag var där i natt, det var flera drabbade men inget vi kunde göra från räddningstjänsten sida. Vissa hade precis renoverat klart sedan förra översvämningen. Det är tufft för de boende. Nu ska vi prata om vilket ansvar kommunen och markägarna har och vad man kan göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.