Hör Ahmed Hersi om vad han tror krävs för att höja vaccinationsviljan hos utlandsfödda. Foto: SVT

Svensksomaliern Ahmed Hersi: ”Det finns en rädsla, misstänksamhet och kunskapsbrist”

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolitikern och svensksomaliern Ahmed Hersi i Umeå välkomnar initiativet med vaccin-frågestunder på olika språk för att få fler invandrare att vaccinera sig mot covid-19. Men han menar att det krävs mer för att nå ut till invandrargrupperna.

Ahmed Hersi jobbar åt socialtjänsten i Umeå och är vänsterpartistisk regionpolitiker. Han välkomnar regionens och länsstyrelsens initiativ med frågestunder på olika språk, men menar att det inte bara är brist på information som ligger bakom den lägre vaccinationsgraden hos utlandsfödda.

– Bland de somalier som jag träffar och försöker övertyga finns det en rädsla, misstänksamhet och brist på kunskap. Där måste vi hjälpas åt, det är jätteviktigt, säger han.

Coronaviruset i Västerbotten

Ahmed Hersi menar att religiösa ledare och andra företrädare för invandrargrupperna måste hjälpas åt att ta ett större ansvar för att nå ut med information runt både covid och vaccination.

Hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet