Genrebild. Intresset för att uppleva björnar på nära håll blir allt större, något som märkts på turismfronten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Björnturismen het i länet – nu vill fler företag satsa

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det bara två företag i Västerbotten som har tillstånd att locka till sig björnar med hjälp av åtel. Men fler är sugna på att satsa på sådan turism, enligt länsstyrelsen.

Det var Sameradion & SVT Sápmi som var först med att berätta om den heta trenden med att erbjuda turister möjligheten att se och fota björnar, genom att lägga ut mat till björnarna på specifika ställen.

I Västerbotten är det idag två företag i Dorotea-trakten som jobbar med sådan turism, men fler vill testa, enligt Michael Schneider på Länsstyrelsen

– Det finns ett intresse, därför har vi bjudit in fler till samråd, säger han till SVT.

Utför kontroller

Länsstyrelsen vill upplysa om regelverket, vilka risker och möjligheter det finns. Det finns strikta regler kring vilken typ av mat man får lägga ut för att locka björnar – och vilka avstånd turisterna ska ha.

– Länsstyrelsen är också ute och kontrollerar så att reglerna följs.

Påverkas inte björnarnas naturliga beteende av sådan här åtel?

– Nej, det finns stor erfarenhet i Finland, där man hållit på med foto-åtlar i 20 års tid. De har inte sett någon förändring eller problem, säger Michael Schneider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.