AB Bostadens nybyggnation har ännu inte hunnit ikapp försäljningen 2017 – hör vad Bostadens vd Jerker Eriksson säger om det i klippet. Foto: Bostaden

Bostaden sålde ut 1 600 lägenheter – så gick det sedan

Uppdaterad
Publicerad

2017 sålde det kommunala fastighetsbolaget Bostaden ut 1 600 lägenheter i Umeå, en omdiskuterad affär som gav dem en skattefri intäkt på 1,2 miljarder kronor. Syftet med försäljningen var att bygga nya bostäder och öka den årliga underhållsbudgeten.

Umeå och Skellefteå är de kommuner i Västerbotten som gjort sig av med mest av sina bostadsbestånd.

Finns det inte en risk med en för liten allmännytta?

Bostadens utförsäljning

– Jag tycker inte det. Vi har ju en ganska stor andel av hyresrätterna i Umeå, vi ligger på 45 procent och före försäljningen på 54 procent. Det är fortfarande en ganska stor allmännytta jämfört med andra orter, säger Jerker Eriksson, AB Bostadens vd.

Han fortsätter:

– Och de nya ägarna har ju fortfarande kvar lägenheterna de köpte och de bygger nya lägenheter och bidrar till utvecklingen i Umeå också.

Men de nya ägarna är ju inte en del av allmännyttan?

– Näe.. det är dom inte.

Hör mer i klippet ovan om hur pengarna från försäljningen använts och vad Bostadens vd Jerker Eriksson tycker om allmännyttans tillstånd i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet