Folkinitiativet i Umeå drog idag igång sin officiella namninsamling för att få en omröstning på beslutet om Bostadens avyttring på 1601 lägenheter. Foto: Patrick Trägårdh

Folkinitiativ öppnar för överklagan mot Bostadenaffären

Uppdaterad
Publicerad

Idag arrangerade Folkinitiativet i Umeå ett officiellt uppstartsmöte för att samla in 9500 namnunderskrifter – det antal som krävs för en folkomröstning om kommunens beslut om Bostadens avyttring av 1601 lägenheter. Men det kan också bli aktuellt med ett överklagande mot ett eventuellt kommunfullmäktigebeslut i ett försök att stoppa utförsäljningen.

Efter beskedet om Bostadens avyttring på en tiondel av sitt bostadsbestånd i Umeå i områdena Mariehem och Carlshem har det kommunala bolaget och Umeåpolitiker bemötts med hårda protester. Flera demonstrationer har anordnats av olika grupper i protest mot affären. Folkinitiativet i Umeå har sedan beskedet dragit igång en namninsamling för att ärendet ska kunna gå till återremiss.

– Sedan beskedet för en vecka sedan har det varit extremt stressande och hektiskt, man har bara försökt hålla koll på all information. Det känns som att det kommer nya uppgifter hela tiden som man blir bestört över. Jag tycker personligen att det är kommunen som skapat den här situationen för sig själva genom att göra på det här sättet, säger Anton Karlsson vid Folkinitiativet.

Bostadens utförsäljning

”Satsar maximalt”

Nu är det bara två dagar kvar till kommunfullmäktige tar beslut, vad tror ni att ni kan uppnå?

– Vi satsar maximalt nu på att samla in så många namn som möjligt fram till måndag för att kunna visa att det är många som tycker att det här beslutet har tagits på ett odemokratiskt sätt, säger Julia Pettersson, ingår i samordningsgruppen, till SVT under mötet.

Julia Pettersson är en av initiativtagarna till Folkinitiativ i Umeå som nu strider emot Bostadens avyttring. Foto: Patrick Trägårdh

Mycket tyder också på att det blir ett överklagande om fullmäktige säger ja på måndag. I samband med mötet inleddes också förberedelser för att ta fram underlag för ett överklagande.

– Det är ett alternativ, säger Julia Pettersson.

LÄS MER: Bostaden skrev avtal för två veckor sedan

Hundratals namnunderskrifter insamlade

Under veckan har en förberedelsegrupp påbörjat arbetet med listor inför namninsamlingen, fört samtal med berörda myndigheter om tillvägagångssättet och även genomfört en pilotinsamling i torsdags där ett hundratal underskrifter samlades in bland boende på Carlshem samt utanför Ålidhems centrum.

– Vi initiativtagare var ute i torsdags vid det berörda området och började samla namn. Det har varit mycket frågor, vi ville visa att vi finns, men nätverket bildas officiellt idag. Det är en öppen och inbjudande struktur, säger Anton Karlsson.

Klockan 15.00 har arrangörerna bakom Facebookgruppen ”Stoppa försäljningen av allmännyttan”, en grupp som är fristående från Folkinitiativet, anordnat en demonstration i samma fråga på Renmarkstorget i Umeå.

LÄS MER: Topprankad ekonomi – Bostaden vill ändå sälja

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet