Foto: Privat

Hittade skräp i skogen – dumpade hos dumparen

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Rambrink i Villanäs har hittat massvis med skräp i skogen. Området där han bor är dessutom klassat som ett naturreservat – men trots det fortsätter soporna att dyka upp.

Varje dag promenerar Jonas Rambrink i Villanäs samma sträcka med sin hund i skogen. Sedan i julas har han upptäckt att det någon eller några har börjat dumpa sitt skräp i området som är klassat som naturreservat. I ett inlägg på en av Umeås tipsgrupper på Facebook uppmärksammar han sina fynd.

– Det var allt möjligt, plastpåsar, målarburkar, en gång såg det ut som att någon dumpat en hel lägenhet där, säger han.

Läs mer: Här dumpas skiten i naturen

I tre år har han bott i området men det är först nu som skräpet fått sådan stor omfattning, något som också uppmärksammats av grannarna.

2014 rensades allt skräp bort från Holmsundsvägen, då kommunen körde sin städkampanj. Men nu är skiten tillbaka.

– Jag träffade en kille som bor här, som brukar vara ute och gå, han hade märkt mer skit i skogen. Nu har jag skickat mejl till kommunen och hoppas att det händer något. Det spelar ingen roll vilken skog det är oavsett om det är naturreservat eller inte, säger Jonas Rambrink.

Åkte med skiten till ägaren

Vid ett av tillfällena hittade Jonas namnet på en av sopdumparna. Han kunde därefter spåra personen till Teg och bestämde sig för att dumpa soporna utanför dörren och lämna en lapp.

– När man kör ut till oss så kör man förbi Umeås största återvinningscentral så jag förstår inte varför man åker hela vägen hit, säger han.

Men redan dagen efter han kört hem skrotet till personen var det någon annan som dumpat nya sopor i skogen.

– Det har inte slutat eftersom jag hittar nya saker hela tiden. Dagen efter hittade jag en stor svart sopsäck med en massa pantburkar i. Den åkte jag och pantade, för pengarna köpte jag en triss.

Kan bli fängelse för nedskräpning

Kommunen får varje år in många ärenden om nedskräpning. Enligt Sabine Olsson, miljöinspektör på miljö- och hälsoskyddsnämnden är det ett par ärenden i veckan. Hon berättar att den rättsliga frågan för den som skräpar ner ligger på polis och åklagares bord.

– Om man döms för nedskräpning kan man få böter eller fängelse i högst ett år.

Huruvida straff påverkas av att området är ett naturreservat vågar hon inte svara på men särskilt då kan det vara skadligt naturlivet.

– Naturreservat är ofta fina områden och skräp är inte snyggt någonstans. Dels är det en skaderisk för djur men sen är det en miljörisk om det är farliga ämnen som kan läcka ut och förorena vatten och mark, säger Sabine Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.