Smittan tillbaka inom äldreomsorgen – fall på hälften av Umeås boenden

Publicerad

Återigen sprids covid-19 inom äldreomsorgen i Västerbotten. I Umeå är det konstaterade fall på hälften av alla kommunens boenden.

– Vi har haft enstaka fall under december men det är den sista veckan som det ökar så pass mycket som nu, säger Charlotta Lindqvist Barsk, verksamhetschef vid Umeå kommun.

Flera kommuner har bekräftade fall inom äldreomsorgen. Under tisdagen var 19 anställda och tre äldre inom särskilt boende i Umeå som konstaterats smittade med covid-19. Totalt har kommunen konstaterade fall av covid-19 på hälften av alla boenden.

I Skellefteå har elva personer konstaterats smittade på tre vård- och omsorgsboenden. Det är också ett 35-tal medarbetare som bekräftats positiva inom hemtjänst och vård- och omsorgs boende.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det är oroväckande. Det är också tufft med kompetensförsörjningen när så många berörs. Vi är i ett ansträngt läge, säger Ejja Häman-Aktell, avdelningschef vård och omsorg i Skellefteå.

Inga planer på besöksförbud

För att försöka förhindra att smittan sprids ännu mer har kommunerna vidtagit åtgärder.  Men i Skellefteå och Umeå finns i nuläget inga planer på att införa besöksförbud igen.

– Vi har inga planer på det just nu eftersom vi såg vilken stor påfrestning det var för de boende, säger Charlotta Lindqvist Barsk, verksamhetschef inom vård- och omsorgsboende vid Umeå kommun.

Inte aktuellt att avskeda ovaccinerade

Charlotta Lindqvist Barsk trycker på vikten av att alla vaccinerar sig för att förhindra smittspridningen. Umeå kommun har än så länge använt sig av Sveriges kommuner och regioners rekommendationer när det gäller hur man ska hantera ovaccinerad personal. Det innebär att det i nuläget inte kommer bli aktuellt att avskeda ovaccinerad personal.

Hör verksamhetschef Charlotta Lindqvist Barsk berätta om hur kommunen arbetar för att försöka stävja smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet