Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Höga arsenikhalter vid planerad skola

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten varnar nu för höga halter av tungmetaller på tomten där Floraskolan ska byggas på Morön i Skellefteå.

Kommunen hade tidigare en verkstad på tomten och halterna av bland annat arsenik är höga i marken och i grundvattnet. Länsstyrelsen vill nu att markområdet ska utredas innan sanering är aktuellt.

– Vi vill att kommunen gör en grundligare undersökning och flera prover innan vi vet vilka åtgärder behövs för att sanera marken, säger Magnus Langendoen, miljöenhetschef på länsstyrelsen.

Prover visar mycket höga metallhalter

Länsstyrelsen påpekar att markundersökningen har visat på att arsenikhalten överskrider gränsvärdet och att prover på grundvattnet visar på mycket höga halter av flera metaller.

– Vi vill också att kommunen ska göra en riskbedömning där man kan titta på riskerna med de här föroreningarna, säger Magnus Langendoen.

Ulrika Hellsten som är handläggare av ärendet hos Skellefteå kommun vill inte kommentera länstyrelsens yttrande kring statusen av tomten där Floraskolan är tänkt att byggas.

– Vi ska gå genom alla yttrande som har kommit in och först på torsdag nästa vecka kan vi säga hur vi kommer att gå vidare, säger Ulrika Hellsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer