Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har blivit svårare att hålla fokus och att hålla koll på allt” – hör hur utskrivningssköterskan Roberts Sjöbergs arbete påverkas av it-attacken. Foto: Anna Bergman/SVT

Högre arbetsbelastning för vårdpersonal på Region Västerbotten efter it-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Att skriva ut patienter från sjukhusen till kommunala omsorgen har blivit betydligt krångligare i Region Västerbotten efter it-attacken. För att skicka hem en patient krävs nu uppemot sex telefonsamtal.

– Det är svårt att hålla koll på allt, säger sjuksköterskan Robert Sjöberg.

Under helgen utsatte hackergruppen Akira it-leverantören Tietoevry för cyberattacker, vilket i sin tur drabbade Region Västerbotten som använder flera av företagets it-system.

Ett av systemen som ligger nere, Prator, använder Region Västerbotten och kommunerna för all kommunikation kring patienter som ska skrivas ut från slutenvården till kommunens boenden.

It-attacken mot Tietoevry

– Vårt samlingsnav har försvunnit så nu blir det mycket mer telefonsamtal till kommunen. För att skicka hem en patient tryggt och säkert kan det bli 5-6 telefonsamtal, ibland fler. Tidigare krävdes 1-2 samtal, berättar Robert Sjöberg, utskrivningssköterska på Medicinsk akutvårdsavdelning, som samordnar alla utskrivningar.

Kan ta flera veckor att återställa

Den dagliga vården av patienterna ska dock inte vara påverkas i nuläget.

– Jobbet är mer slitsamt, men det går ändå på något sätt. Det kan vara någon patient vars utskrivning blir lite försenad, säger Robert Sjöberg.

I ett pressmeddelande som Tietoevry skickade ut på måndagen uppger företaget att det kan ta veckor att återställa datasystemen.

– Jobbigt förstås om det tar flera veckor, men desto längre vi får jobba med de andra arbetssätten desto lättare blir det ju, konstaterar Robert Sjöberg.

Under torsdag och fredag kommer Umeå kommun ha två samordnare på plats på geriatriken som kommer ha fysiska möten med regionens utskrivningssköterskor för att påskynda handläggningen.

Inga patientuppgifter tros ha läckt

I Region Blekinge, som har samma it-leverantör, har patientuppgifter läckt i samband med attacken.

– Jag har inte fått några indikationer på att det läckt några uppgifter hos oss, men det är ingenting jag jag garantera, säger Johan Thunberg, sjukvårdsledare i Region Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet