Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt som sker i våra lokaler är under lås” – hör systemutvecklaren Luis Cobian berätta om varför säkerheten är så hög kring rättningen av högskoleprovet. Foto: SVT

Högskoleprovet rättas bakom låsta dörrar i Umeå: Kräver hög säkerhet

Publicerad

De omkring 80 000 svarshäftena från vårens högskoleprov fraktas under den här veckan från hela Sverige till Umeå universitet för rättning. Högskoleprovet, som tidigare varit föremål för omfattande fusk, omgärdas av strikt säkerhet – även under rättningen av provet.

– Det är väldigt få personer som har tillträde, säger systemutvecklaren Luis Cobian vid Umeå universitet.

I söndags anlände lastbilen med svarshäftena från Stockholm till Umeå och under veckan kommer resultaten från övriga landet. Totalt hade omkring 80 000 personer anmält sig att skriva högskoleprovet, enligt Luis Cobian.

Sedan år 1977 har nämligen alla delar i högskoleprovet – förutom det engelska läsprovet som tas omhand i Göteborg – konstruerats, utvärderats och rättats i Umeå.

– Nu har vi ungefär en vecka på oss att skanna in alla svarshäften. Sen när vi får data på hur alla personer har skrivit då ska vi rätta proven och normera resultaten, säger Luis Cobian.

Normering handlar om att bestämma det antal rätta svar som motsvarar en viss poäng. Eftersom provets svårighetsgrad varierar mellan olika provtillfällen normeras resultaten för att rättvist kunna jämföra provresultat mellan olika provtillfällen. Annars skulle personer som skrev högskoleprovet när provet var särskilt svårt missgynnas.

Provet kantat av fuskförsök

Högskoleprovet, en möjlighet för många att komma in på sin drömutbildning, har genom åren varit föremål för omfattande fusk med stora summor pengar i omlopp.

De senaste åren har även säkerheten och fuskkontrollerna kring provtillfällena höjts. Bland annat har SVT tidigare rapporterat om att ordningsvakter kollat efter öronsnäckor och använt metalldetektorer för att upptäcka eventuella tekniska hjälpmedel.

Hög säkerhet

Men även efter att provet skrivits och svarshäftena anlänt till Umeå universitet är säkerheten av högsta vikt. Inskanningen sker i ett rum bakom låsta dörrar och svarshäftena förvaras på en plats där endast två personer har tillträde.

– Det är eftersom högskoleprovet är ett prov som kommer användas för att komma in på högskolan och universitet. Och det är väldigt viktigt att det sker under rättvisa förhållanden, säger Luis Cobian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.