Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annelie Edmundsson om hur de jobbar på henne skola med betygen Foto: SVT, Marilén Karlsson

Högstadieläraren Annelie Edmundsson i Umeå om glädjebetyg: ”Det är olyckligt”

Publicerad

Annelie Edmundsson som är lärare på Ersängsskolan i Umeå menar att så kallade glädjebetyg är ett allvarligt problem.

– Det är olyckligt med betygsinflation. Det påverkar elevernas förmåga att lyckas på gymnasiet och elever söker inte på lika villkor, säger hon.

Det görs inte tillräckligt för att motverka så kallade glädjebetyg på högstadiet – detta konstaterar Skolinspektionen.  Annelie Edmundsson som är lärare på högstadiet i matematik, teknik och NO-ämnen på Ersängskolan i Umeå, menar att det är viktigt med behöriga lärare och stöttande rektorer för att komma åt problemet.

– Rektorer behöver ge tid till lärarna att rätta nationella prov och sätta sig in i betygskriterierna så att det blir en likvärdig bedömning, säger hon.

”Trygga i vår bedömning”

Annelie Edmundsson har inte märkt av problemet med glädjebetyg på henne skola.

– Vi har hittat en modell som vi jobbar efter på min skola som fungerar väldigt bra. Vi använder använder oss av nationella prov och samrättar. Vi  får tid att sitta och grotta ner oss och det gör att vi blivit trygga i vår bedömning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer