Evelina Fahlesson (S) och Andreas Löwenhöök (M) i Skellefteå kommun har tagit beslut om extra ersättning för personal inom socialnämnden. Foto: SVT

Höjd OB-ersättning för undersköterskor i Skellefteå – inget extra för delade turer

Publicerad

Nu kan OB-ersättning under helg för personal inom socialnämnden höjas med så mycket som 20 procent – samtidig riktar oppositionen kritik mot den uteblivna ersättningen för delade turer.

I kronor och ören skulle en ökning med 20 procent i genomsnitt ge 700 kronor mer innan skatt varje månad. Men det är om ersättningen faktiskt höjs med 20 procent, det är nämligen upp till socialnämnden att besluta exakt hur stor höjningen kommer att bli.

Samtidigt togs beslut att inte införa extra insättning vid delade turer, där personal exempelvis arbetar morgon, är ledig under dagen och jobbar igen samma kväll.

– Vi har haft dialog med de fackliga och det är utifrån deras medskick som vi har landat i att OB är den mest prioriterade ersättningen till medarbetare. Om vi skulle ge ersättning för delade turer riskerar vi att fler väljer att jobba delade turer, det vill vi inte uppmuntra till långsiktigt, det är inte en arbetsmiljö man vill ha, säger personalnämndens ordförande, Evelina Fahlesson (S).

Kritiseras av oppositionen

Oppositionsrådet i Skellefteå kommun, Andreas Löwenhöök (M), menar socialnämnden misslyckats med sitt uppdrag att arbeta bort delade turer.

– Vi vill fortsätta arbeta med att få bort delade turer men det är inte mer än rätt att ersätta arbetarna med en extra ersättning fram till dess, säger han och fortsätter:

– Den politiska majoriteten har valt att prioritera andra saker, som OB-ersättningen, vilket vi inte motsatte oss, men ersättning för delade turer träffar en specifik grupp som drabbas av arbetspass med lång fritid emellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.