Färjan Capella började köra sträckan till Holmön 2015. Foto: SVT

Holmöfärjan trasig – står stilla hela sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Färjan Capella, som normalt trafikerar sträckan till Holmön, är trasig och kommer inte att kunna lagas på hela sommaren.
– Det är tråkigt, men färjan gick sönder i isen och det finns inte reservdelar, säger Harry Reinikka, distriktschef för Norrlandskusten, på Trafikverket

Trafikverket räknar med att Färjan Capella kommer att vara lagad först i oktober.

– Att bygga nya delar till styrmaskinen tar lång tid, säger Harry Reinikka, distriktschef för norrlandskusten, på Trafikverket.

Under sommaren får istället den gamla färjan Helena Elisabeth sköta trafiken, hon rymmer 59 passagerare, istället för Capellas 160.

– Det här är verkligen inte bra. Häromdagen avbokade ett konferens-sällskap på 60 personer sin resa då de var osäkra på att komma med färjan, säger Magnus Karlsson, på restaurangen Novas Inn på Holmön.

Söker ersättningsbåtar

Harry Reinikka säger att de tittat efter ersättningsbåtar, men inte hittat någon för sommaren.

– Vi tar ut en pråm under försommaren för att under några dagar köra gods, vi sätter in extraturer under sommaren och sedan har vi hittat en annan båt som förstärker under Visfestivalen, säger Reinikka.

Vad säger du till Holmöborna?

– Jag beklagar, men vi har gjort vad vi kunnat. Och Holmöborna har ju klarat sig med Helena Elisabeth i 30 år, så det får gå ett tag till, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer