Hör Outi Krekula om idrottsrörelsens utmaning. Foto: SVT

Hon vill se mer barnperspektiv inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Rädda Barnen går in och hjälper föreningar som av olika anledningar fått problem som gör att barn far illa. Barnperspektivet blir än viktigare nu när barnkonventionen blivit svensk lag, menar deras verksamhetsutvecklare Outi Krekula.

Rädda Barnen jobbar nära många kommuner som ger bidrag till barn- och ungdomsverksamhet. Hon tycker att kommunerna ska ställa krav på att det ska vara en sund miljö för barnen inom föreningarna.

– Med en ny lag som rör barnkonventionen är frågan än viktigare, enligt Outi Krekula, som är verksamhetsutvecklare för Rädda Barnen i region Nord.

Kritik mot Björklövens ungdomsversamhet

Hon berättar att många unga som mår dåligt på grund av missförhållanden inom idrotten oftast tystnar och slutar utan att göra sin röst hörd.

– Det är viktigt att man pratar med någon vuxen man har förtroende för och inte bara bär allt inom sig, säger Outi Krekula.

Manar att berätta

Rädda Barnen, liksom andra stödorganisationer, går in och hjälper föreningar där det slagits larm om missförhållanden. När hon hör ungdomarnas upplevelser av särbehandling inom Björklövens ungdomsverksamhet blir hon berörd:

– De ska vara stolta som står upp och berättar om sin upplevelse, det kan leda till en förändring och hjälpa andra.

På sin webbplats har Rädda Barnen ett fempunktsprogram för tryggt idrottande för barn med konkreta råd till lag och föreningar.

Hit kan du vända dig

Hit kan unga vända sig anonymt om man har svårt att tala med någon i sin närhet men ändå vill påtala missförhållanden inom en förening:

Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst

Barnens rätt i samhället

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Björklövens ungdomsversamhet

Mer i ämnet