SVT Västerbottens reporter Josefine Holgersson är nominerad till Silversleven för granskningen av Björklövens ungdomsverksamhet. Foto: SVT/Tommy Forsgren

SVT-journalist nominerad till Silversleven för granskning av Björklövens ungdomsverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade Publicistklubben de nominerade till Silversleven 2020. En av de nominerade är SVT Västerbottens reporter Josefine Holgersson, som belyst särbehandling inom ishockeylaget Björklövens ungdomsverksamhet.

Silversleven delas ut till en journalist i norra Norrland som ”rört om” genom sitt arbete. Så här skriver Publicistklubben i motiveringen:

”Genom stor närvaro och varsamt berättande belyses ett problem som funnits länge i ungdomsverksamheten. En rapportering som ledde till att Björklöven skickade ut en enkät till 1000 personer, spelare, föräldrar och andra inblandade i ungdomsverksamheten. Även fritidsnämnden i Umeå tog upp Björklövens ungdomsverksamhet på sitt möte som del av en fråga. Granskningen uppmärksammades också av flera redaktioner på lokal och riksnivå och skapade en debatt i SVTs riksnyheter.”

– Varken jag eller Björklövens VD Anders Blomberg har nog någonsin blivit så nedringda som efter den rapporteringen. Det ledde även till att ett omfattande arbete gjordes i klubben för att undersöka hur det stod till i ungdomsverksamheten. Och belysningen av problemen gav ringar på vattnet även i andra delar av hockeysverige, säger Josefine Holgersson.

Hur känns det att bli nominerad?

– Det är jätteroligt. Ett år som 2020 där nya barnkonventionlagen trädde i kraft var det en bra start. Jag tycker också att det var starkt av ungdomarna som valde att berätta om situationen. Det krävs mycket mod att göra sin röst hörd på det sättet i den åldern, säger Josefine Holgersson.

Vinnaren tillkännages preliminärt lördagen den 19 juni.

De övriga nominerade är:

Folkbladet

Camilla Stenlund för granskningen av arbetsmiljön inom Skellefteå kommun under rubriken ”Håll käften och lyd”.

Sameradion

Maria Dahlgren för sitt sätt att belysa konflikter mellan rennäring och andra markanvändare i reportageserien ”Marken Krymper”.

Norran

Jenny Petersson och Ulrika Nohlgren för avslöjandet av jävskultur inom Skellefteå kommun.

Silversleven delas ut till en journalist i norra Norrland, som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete.

Poängen med ett ganska vitt definierat pris, är att många olika sorters prestationer ska kunna belönas.

Det kan handla om ett avslöjande, en väl genomförd serie, ett nytt arbetssätt, eller kanske ett rakryggat ställningstagande som fått betydelse för publicistiken i allmänhet.

Juryn består av PK-styrelsens ledamöter som inte får rösta på bidrag från sin egen redaktion, skriver Publicistklubben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot Björklövens ungdomsverksamhet

Mer i ämnet