Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulansvården i Västerbotten. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Hot mot ambulanspersonal allt vanligare i Västerbotten – men fortfarande få rapporterade fall

Uppdaterad
Publicerad

Totalt får ambulansvården i Västerbotten 30 000 larm om året, varav ett tiotal innebär hot mot personalen. En låg siffra, men inte obetydlig.

De senaste tre åren har ambulanspersonal samverkat med polis på omkring 400 utlarmade ärenden. Vid omkring tio fall per år har personal själva rapporterat om att de fått utstå antingen fysiska eller verbala hot.

– Procentuellt är detta en väldigt låg siffra, men det är klart att det är tio fall för många. Sedan kan det ju finnas ett stort mörkertal också, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulansvården i Västerbotten.

Lugnt jämfört med andra håll i landet

Sundqvist berättar att det är en utmaning för ambulanspersonal att handskas med personer som kan upplevas hotfulla på grund av substanser eller sjukdom.

– Därför har vi hot- och våldsutbildning tillsammans med polisen för vår personal och vi har även anvisningar kring hur man förväntas agera i hotfulla arbetssituationer.

Samtidigt poängterar han att arbetsmiljön är mer trygg än på andra håll i landet.

– Tittar man nationellt finns det vissa områden som har mer högriskområden. Den typen av problematik finns inte här i Västerbotten. Däremot kan vi se att om man tittar längre tillbaka så har ärenden av den här typen blivit vanligare, även om situationen inte är extrem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.