Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Jeppsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Umeå, berättar om hotet och polisanmälan kring luciafirandet på Mariehemsskolan. Foto: Nader Sedehi/SVT

Hot mot Mariehemsskolan i Umeå efter religionsfritt luciatåg – polis på plats under uppträdandet

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att fritidskören på Mariehemsskolan i Umeå i år har ett religionsfritt luciatåg har väckt stor debatt på sociala medier. Polisen utreder nu hot som riktats mot skolan. Under de framträdanden som kören gjorde under luciadagen var polis på plats.

– Uppträdandena har präglats av den glädje och den sångkraft vi ville förmedla, skriver Malin Karlsson i ett mejl till SVT Nyheter.

Syftet med fritidskörens konfessionsfria uppträdande var att locka så många elever som möjligt att delta oavsett kön, religion eller annan bakgrund. Mariehemsskolan har utöver detta också ett traditionsenligt luciafirande för eleverna.

Under luciadagen var kören ute för att uppträda på några platser i Umeå. För att säkerställa säkerheten var flera poliser på plats.

– Utifrån polisanmälan är vi här. För att de ska kunna genomförande luciafirandet utan störningar. Det är hur lugnt som helst här, säger en polis som var på platsen.

Säkerhetsavdelningen: ”Allvarliga hot”

Rektorn på skolan har hotats och personal har blivit uthängd på sociala medier. Hoten har polisanmälts och polisen har upprättat en anmälan om hot mot grupp.

– Vi har värderat den informationen vi fått in och säkerhetsställt att firandet ska gå lugn till. Åtgärderna är utförda och utredningen får visa om det är rätt brottsrubricering, säger Fredrik Jeppsson är biträdande lokalpolisområdeschef.

”Såg bara glädje”

Rektorn på Mariehemsskolan vill inte ställa upp på en intervju, men svarar i ett mejl att man inte hade några tankar på att detta skulle tas emot så här.

– Vi ville att eleverna skulle få möjlighet att dela med sig av sin musik och sina sånger. Vi såg bara glädje och ljus i detta, skriver Malin Karlsson.

– Vi har fått positiva kommentarer från föräldrar och elever för det skolan gör. Det är främst i sociala medier den hätska stämningen pågår.

Förstår ni någon del av kritiken som riktats mot er?

– Skolan ska vara en inkluderande plats och arbeta med allas lika rättigheter och möjligheter. Om uppträdandet från fritidskören skett vid en annan tidpunkt hade detta kunnat få ett helt annat bemötande.

Se bilder från luciaframträdandet och hör polisen om anmälan i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.